Poliţia austriacă foloseşte bastoane şi spray cu piper împotriva activiştilor pro-refugiaţi

Poliţia austriacă a folosit bastoane şi spray cu piper pentru a controla şi dispersa o mulţime de activişti pro-refugiaţi la un punct major de trecere a frontierei cu Italia. Activiştii au protestat împotriva noilor controale controversate în privinţa acceptării migranţilor şi solicitanţilor de azil.
Activişti pro-refugiaţi se confruntă cu forţele de ordine la pasul Brenner din Austria, 24 aprilie 2016.
Activişti pro-refugiaţi se confruntă cu forţele de ordine la pasul Brenner din Austria, 24 aprilie 2016. (Captură Foto)

Ciocniri violente au izbucnit duminică la Pasul Brenner, localizat la graniţa dintre două state UE - Austria şi Italia – când mai multe sute de manifestanţi au încercat să treacă de barierele poliţiei ridicate în trecătoarea alpină.

Activiştii au purtat veste portocalii ca semn de solidaritate cu miile de solicitanţi de azil care şi-au pierdut vieţile în apele mediteraneene în încercarea de a ajunge în UE. De asemenea, activiştii au folosit şalupe de cauciuc gonflabile în timp ce au încercat să treacă de cordonul format din aproximativ 300 de poliţişti.

Cel puţin un manifestant a fost arestat după incidentul violent.

Austria plănuieşte să intensifice controalele de frontieră la Pasul Brenner începând cu 1 iunie, ca răspuns la afluxul masiv de solicitanţi de azil. Totuşi, Italia consideră că aceste măsuri vor încălca regulile UE privind mişcarea liberă a oamenilor. UE a declarat că va evalua plângerea italienilor.

Pasul Brenner este cel mai important punct de trecere alpin pentru traficul masiv de produse şi pentru controale.

Între timp, partidul de extremă dreapta anti-imigraţie din Austria a triumfat în prima rundă a alegerilor prezidenţiale, cu aproape doi ani înaintea alegerilor generale din 2018. Norbert Hofer din Partidul Libertăţii (FPOe) a câştigat 36 de voturi, în timp ce candidaţii din cele două partide aflate la guvernare au eşuat să ajungă în al doilea tur din 22 mai.

Victoria este considerată un semn al creşterii suportului pentru politicile anti-imigraţie în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe