Polanski ameninţă că va da în judecată Academia Americană de Film după expulzarea sa

Regizorul de filme Roman Polanski
Regizorul de filme Roman Polanski (Valery Hache/AFP/Getty Images)

Regizorul de film Roman Polanski ameninţă că va da în judecată Academia Americană de Film după ce aceasta a votat în favoarea expulzării acestuia din rândurile sale, susţinând că mişcarea a fost ilegală şi cere o audiere corectă, conform AFP.

Într-o scrisoare trimisă Academiei în săptămâna aceasta, o copie a ei fiind obţinută de AFP, avocatul lui Polanski, Harland Braun, a afirmat că organizaţia însărcinată cu găzduirea Premiilor Oscar a eşuat să urmeze procedura corectă când a decis să îl expulzeze pe clientul său fără o audiere, după cum cere legea.

“Nu contestăm aici temeinicia deciziei de expulzare, ci mai degrabă ignorarea evidentă de către organizaţia dumneavoastră a propriilor Stardarde de Conduită, precum şi încălcarea standardelor cerute de California Corporations Code, secţiunea 7341”, a precizat Braun, un californian, în scrisoarea trimisă marţi.

Avocatul a adăugat că regizorul franco polonez, în vârstă de 84 de ani şi câştigător al premiului Oscar, şi-a „recunoscut responsabilitatea legală şi morală” în cazul de gresiune sexuală din 1977 împotriva Samanthei Geimer, care avea la vremea aceea vârsta de 13 ani, adăugând că aceasta i-ar fi acceptat scuzele şi a apărut în sala de tribunal pentru a-l susţine.

Comisia de guvernatori a Academiei, care include unele dintre cele mai mari nume din industrie – printre ei regizorul Steven Spielberg şi actorul Tom Hanks – a votat săptămâna trecută în favoarea expulzării lui Polanski şi a actorului şi comediantului Bill Cosby din rândul membrilor săi. Cosby a fost condamnat luna trecută pentru agresiune sexuală, şi a primit o sentinţă de 30 de ani de închisoare.

Decizia s-a conformat noilor standarde ale Academiei privind conduita ce au fost adoptate după valul de scandaluri privind hărţuiri şi atacuri sexuale care a zguduit recent industria cinematografiei şi a entertainmentului.

În 2017, regizorul intrat în dizgraţie Harvey Weinstein a fost expulzat din Academie după ce a fost acuzat de viol şi diverse forme de agresiuni sexuale, de către numeroase femei.

Braun a declarat că singura notificare primită de Polanski din partea Academiei a fost o scrisoare nesemnată care îl informa în legătură cu expulzarea.

Polanski, care locuieşte în Franţa, a respins în săptămâna aceasta mişcarea #metoo ca fiind o „isterie în masă” şi o „ipocrizie”, într-un interviu cu Newsweek Polska.

Polanski a pledat vinovat în 1977 pentru sex ilegal cu minora Geimer.

Totuşi, el a fugit din SUA după ce a aflat că judecătorul din cazul său intenţiona să anunţe o sentinţă mai dură, cu închisoarea, decât se stabilise pe baza unei înţelegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură