Poezia devine infracţiune în Capitala României. Organizatorii unui eveniment cultural, amendaţi

Lectura şi muzica de interludiu pe terasa unui bloc au fost considerate "tulburare a ordinii publice" de către agenţii de Poliţie secţia 1, care i-au amendat pe organizatorii evenimentului.
Amenda la ARCEN.
Amenda la ARCEN. (Facebook)

Poliţia i-a amendat cu 500 de lei pe organizatorii unei seri de poezie organizată în aer liber. Amenda a fost dată vineri, 25 august, când oamenii legii au descins la Nocturna #5 de poezie contemporană organizată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) pe terasa blocului Magheru One din Bucureşti.

Potrivit ARCEN, în urma unei sesizări anonime, doi agenţi de poliţie de la Secţia 1 au amendat organizatorii evenimentului, şi anume pe Edmond Niculuşcă ca reprezentant legal al Asociaţiei ARCEN, cu suma de 500 de lei pentru tulburarea ordinii publice.

ARCEN mai precizează, în comunicatul de presă postat pe Facebook, că la ora când cei doi agenţi de poliţie au venit pe terasă (ora 23.45), evenimentul ARCEN se sfârşise de 30 de minte, lectura poeţilor Răzvan Ţupa şi Valentin Busuioc se încheiase, muzica fusese oprită iar organizatorii începuseră strângerea decorului.

Reprezentanţii ARCEN mai acuză că agenţii de poliţie nu s-au legitimat, nu au prezentat probe referitoare la înregistrarea/captarea sunetului şi dovedirea depăşirii nivelului de zgomot admis în centrul oraşului, au refuzat să constate veridicitatea faptelor sesizate prin apelul de la 112, respectiv nu au urcat pe terasa imobilului, locul în care se desfăşura evenimentul.

Alte nereguli sesizate de ARCEN constau în faptul că maşina poliţiei a fost parcată pe strada C.A.Rosetti nr. 14, la peste 100 de metri de locul de desfăşurare a evenimentului, iar procesul verbal întocmit de agenţii de poliţie a fost scris la recepţia imobilului, agenţii de poliţie au refuzat să prezinte pe ce bază legală dau amenda de 500 de lei.

"Totodată, agenţii de poliţie au refuzat să prezinte contravenţia săvârşită constatată prin procesul verbal şi au scris doar jumătate din obiecţiunile solicitate a fi inserate, pe motiv că nu există spaţiu suficient în rubrica destinată obiecţiunilor presupusului contravenient din cuprinsul procesului verbal.

ARCEN nu a primit o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Având în vedere că reprezentanţii ARCEN nu au semnat acest proces-verbal, conform prevederilor legale în materie, se aşteaptă comunicarea acestuia în termenul legal de două luni. Ulterior acestui moment, în limita prevederilor legale aplicabile situaţiei de fapt, se va demara procedura de contestare a acestui proces-verbal.", transmite ARCEN, solicitând Poliţiei Române - Secţiei 1 din capitală un punct de vedere public referitor la comportamentul şi acţiunile demarate.

"Nocturnele ARCEN au fost amendate pentru că poezia contemporană a tulburat liniştea publică. Laurenţiu a surprins „mâinile legii” pe de o parte, iar - pe de altă parte, mâinile mele, încrucişate în propria neputinţă, mâinile celui care a săvârşit infracţiune cu muzică şi poezie. Am primit 500 lei amendă, fără avertisment, la finalul unui eveniment care a adunat sute de oameni în jurul poeziei.", comentează "evenimentul" Edmond Niculuşcă, preşedintele ARCEN.

„21 de Nocturne” se desfăşoară în perioada 14 iulie – 15 septembrie şi este un proiect ARCEN care aduce publicului larg 12 poeţi contemporani: Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin, Denisa Duran, Adrian Diniş, Alex Văsieş, Ana Dragu, Dina Frînculescu, Flavia Adam, Miţos Micleuşeanu, Radu Niţescu, Răzvan Ţupa şi Valentin Busuioc.