Podul dintre Rusia şi Crimeea este deja în curs de construcţie

Podul care va lega peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasondar Krai.
Podul care va lega peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasondar Krai. (Captură Foto)

Muncitorii ruşi deja construiesc un pod care va lega Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea pe care Moscova a anexat-o în 2014, declasând o ruptură a relaţiilor sale cu Occidentul şi urmată de izbucnirea unui conflict separatist în estul Ucrainei.

Ştirile au fost anunţate de o asociaţie crimeeană numită Simferopol (Centrul Administrativ al Crimeei), care a postat online fotografii cu aceste lucrări.

Podul de 19 km va lega Crimeea de Krasnodar prin Strâmtoarea Kerchen, care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Compania însărcinată să construiască podul este Stroygazmontazh, deţinută de omul de afaceri rus Arkadi Rotenberg, care este considerat ca făcând parte din cerul de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Construcţia este programată să se finalizeze în 2018, conform presei locale.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Kremlinul afirmă că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă, deşi la sfârşitul săptămânii trecute Kievul a capturat doi luptători ruşi care au recunoscut că fac parte din armata rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe