PNL va contesta la CCR manevrele PSD care vizează comisiile de anchetă parlamentare

PSD continuă să dea lovitură după lovitură atât justiţiei, cât şi Parlamentului României, a acuzat şefa PNL Raluca Turcan, deloc încântată de manevrele social-democraţilor care vizează comisiile de anchetă parlamentare.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

PNL va contesta la CCR cele trei modificări intempestive operate de PSD la Regulamentul Camerei Deputaţilor, Regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi la Statutul senatorilor şi deputaţilor, a anunţat marţi, la Parlament, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

"Aceste trei modificări legislative făcute peste noapte de alianţa de guvernare PSD-ALDE au unicul scop de a crea un cadru aşa-zis legal pentru desfăşurarea comisiei de anchetă cu privire la alegerile din anul 2009. Am spus că au scopul de a crea un cadru aşa-zis legal pentru că există două decizii ale CCR şi o întreagă jurisprudenţă care confirmă ceea ce PNL susţine, că magistraţii nu pot fi obligaţi să se prezinte la audierile în comisiile de anchetă. PSD nu a înţeles lucrul acesta şi continuă să dea lovitură după lovitură atât justiţiei, cât şi Parlamentului României", a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Şefa PNL a acuzat majoritatea parlamentară că este interesată de "albirea" dosarelor pe care le au unii membri.

"Cred că, pur si simplu, nu le pasă de ce se întâmplă cu România, dacă justiţia ajunge să funcţioneze pentru cetăţeni, să fie toţi cetăţenii egali în faţa legii sau dacă Parlamentul ajunge să fie o instituţie în care nimeni nu îşi mai pune încrederea. Lor le pasă doar de a încerca să îşi albească dosarele pe care le au. Să se pună mai presus de lege şi să satisfacă nişte interese politice care nu au nicio legătură cu interesul public", a precizat Raluca Turcan.

În opinia şefei PNL, rolul comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 este acela de a slăbi justiţia.

"În această comisie de anchetă scopul nu este să se afle adevărul despre alegerile din 2009, întrucât există deja o validare din partea CCR, există decizii prin care s-a început ancheta penală privind aşa-zise suspiciuni de fraudă electorală. Unicul scop al comisiei de anchetă este să slăbească justiţia, preocuparea majoră a PSD în acest moment", a punctat Raluca Turcan.

Reamintim că, în cursul zilei de marţi, Camera Deputaţilor a dat undă verde iniţiativei depuse de deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, potrivit căreia Parlamentul va putea să înfiinţeze o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel. Mai mult, persoanele chemate la audieri în comisiile de anchetă parlamentară, inclusiv magistraţii, vor fi obligate să se prezinte, în caz contrar riscă sancţiuni. (Detalii aici

Mişcarea lui Iordache şi Nicolicea vine în contextul în care Parchetul General tocmai ce a blocat comisia privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009 despre care se bănuieşte că vizează eliminarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.