PNL va cere Avocatului Poporului să atace Ordonanţa de amnistiere a plagiatului

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

PNL va solicita Avocatului Poporului să oprească "noul abuz din Educaţie" şi să oprească din drum Ordonanţa de Urgenţă prin care premierul va putea renunţa fără vreo consecinţă la titlul de doctor obţinut prin plagiat, informează deputatul PNL Raluca Turcan.

"O ţară întreagă primeşte astăzi, din nou, mesajul că premierul, prin mâna ministrului Educaţiei, semnează ordonanţe în interes propriu, ordonanţe care sunt menite să-i spele şi să-i acopere furtul intelectual, plagiatul", scrie Raluca Turcan pe contul său de Facebook acuzându-l pe ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu ca "şi-a început mandatul la fel cum au făcut Ecaterina Andronescu şi Remus Pricopie: prin Ordonanţe de Urgenţă cu dedicaţie, date pe final de an sau în vacanţe, pentru a-l servi pe premierul Ponta sau clientela PSD."

Turcan mai susţine că ultima Ordonanţă de Urgenţă prin care se modifică legea educaţiei şi permite posesorilor de titluri de doctorat să renunţe la ele, fără ca nimeni să-i întrebe nimic, "demonstrează că PSD are un guvern iresponsabil, care favorizează guvernarea în interes personal şi care loveşte statul de drept prin încălcarea Constituţiei" şi transmite tuturor elevilor, studenţilor şi doctoranzilor că furtul poate fi tolerat.

"Victor Ponta a ocupat pentru studiile doctorale un loc care putea fi al unui tânăr cinstit şi competent care să justifice investiţia făcută de stat. Victor Ponta a mutilat, prin diverşii miniştri ai Educaţiei, prestigiul învăţământului românesc.
Victor Ponta a contrasemnat legi care reglementează direct pentru el, ceea ce este neconstituţional şi antidemocratic.
Toate acestea ne arată slăbiciunea şi lipsa de standarde de performanţă ale Guvernului Ponta.", mai acuză Turcan, precizând că PNL va solicita Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să întoarcă din drum ordonanţa.

"Este singura instituţie care, în acest moment, poate opri acest delir instituţional al Guvernului PSD.", concluzionează liberala.

Reamintim că Guvernul Ponta a adoptat luni, în ultima şedinţă din an, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce mai multe modificări legii educaţiei. Una dintre acestea este "cu dedicaţie" pentru premierul Ponta şi statuează că un doctor poate să renunţe singur la titlul academic obţinut, fără să fie nevoie să motiveze decizia.

Practic, este vorba de o "amnistiere a plagiatului", căci cel ce renunţa la titlu nu va fi obligat să restituie statului banii investiţi în educaţia sa.

Conform prevederilor legale actuale, Ponta nu poate renunţa la titlul de doctor fără a recunoaşte plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru faptele sale.

Schimbarea legii astfel încât doctorii să poată renunţa ei la titlu (înainte ca acesta să li se retragă şi să suporte consecinţe inclusiv de natură penală dacă titlul a fost obţinut fraudulos, aşa cum a decis Universitatea Bucureşti că este cazul premierului) vine la 2 săptămâni după ce Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. Totuşi, premierul a constatat că nu poate să renunţe, cadrul legal nepermiţând acest demers până luni, când Guvernul a rezolvat prin OUG această problemă.

Întrebat ieri dacă a fost creat şi cadrul legal nu numai ca un doctor să renunţe la titlu, dar şi ca autorităţile să ceară despăgubiri pentru anii de învăţământ pe care respectivul i-a făcut pe banii statului pentru a obţine acel titlu, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu a răspuns că ordonanţa de urgenţă nu putea să regleze toate aspectele. Cel puţin nu acest aspect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne