PNL trage semnalul de alarmă: Sistemul de educaţie, sub asaltul PSD

PSD demonstrează, pentru a mia oară, cum o iniţiativă bună poate fi transformată într-un adevărat dezastru pentru sistemul educaţional, a atras atenţia fosta şefă a PNL, Raluca Turcan.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

Asaltul PSD asupra sistemului de educaţie nu ţine cont de interesul noii generaţii, amputează perspectivele de dezvoltare ale României şi de reuşita individuală prin muncă şi dezvoltare, a acuzat miercuri, pe pagina sa de Facebook, fosta şefă a liberalilor Raluca Turcan.

"OUG nr. 96/2016 permitea posibilitatea înfiinţării unor programe de studii de licenţă cu duble specializări pentru formarea iniţială a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar cu scopul de a diversifica traseele de învăţare şi de carieră, ca acestea să fie cât mai flexibile pentru viitorii profesori. De exemplu, un profesor de matematică să poată preda şi o altă materie în şcoala în care are postul, ca să nu fie nevoit să facă naveta între mai multe şcoli pentru a-şi completa norma didactică", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit fostei şefe PNL, în Camera Deputaţilor, la solicitarea Ecaterinei Andronescu şi a Olguţei Vasilescu au fost introduse, fără nicio dezbatere, o serie de amendamente care au afectat proiectul iniţial. Astfel:

1. S-a creat o ambiguitate în ceea ce priveşte formarea profesională a adulţilor; dacă o va face Ministerul Educaţiei sau Ministerul Muncii, mai ales pe nivelul 6 de calificare.

2. Au fost eliminate Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) din procesul de evaluare externă a şcolilor doctorale. Aceste două structuri sunt singurele care au legitimitatea şi capacitatea organizaţională de a se pronunţa asupra calităţii resursei umane, respectiv a calităţii cercetării ştiinţifice din învăţământul superior.

"Cele 3 structuri responsabile de evaluare a şcolilor doctorale, respectiv, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), CNATDCU şi CNCS aveau atribuţii complementare care asigurau eficienţa evaluării în vederea obţinerii de rezultate educaţionale maxime. PNL a cerut şi a susţinut retrimiterea la comisie pentru dezbatere, însă propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE", a subliniat Raluca Turcan.

Deputata PNL a atras atenţia că, la Senat, OUG 96 a fost din nou mutilată, în sensul că un profesor universitar poate avea un număr de 35 de studenţi. Dacă acesta este singurul criteriu de calitate impus universităţilor (nu dotări, laboratoare, spaţii, cercetări, brevete, specialişti etc.) – atunci această lege va încuraja lipsa de calitate şi seriozitate în instituţiile de învăţământ superior.

"PNL a fost şi este împotriva acestor modificări făcute de PSD la o ordonanţă bună. Sperăm să mai avem şansa unor dezbateri în Parlament, prin reîntoarcerea spre reexaminare de către Preşedintele României, şi să putem scoate aceste aberaţii din conţinutul legii!", a conchis Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne