PNL şi USR, replică pentru Toader: Se spală pe mâini de sângele vărsat de infractorii eliberaţi şi minte grosolan

PNL şi USR au reacţionat după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că legea recursului compensatoriu a trecut de Parlament cu ajutorul celor două partide.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

PNL şi USR au transmis, miercuri seară, după conferinţa de presă susţinută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că legea recursului compensatoriu în urma căreia au fost eliberaţi mai repede din închisori peste 11.000 de deţinuţi a fost votată de PSD-ALDE-UDMR la Camera Deputaţilor, for decizional în procesul de adoptare a legii.

Pe linia promovată de PSD şi de Viorica Dăncilă, Tudorel Toader a ţinut să paseze răspunderea pentru legea care a însângerat România la tehnocraţi, Opoziţie şi Iohannis, afirmând că actul normativ a fost iniţiat de Guvernul Cioloş, avizat de Consiliul Superior al Magistraturii în componenţa anterioară şi votată în Parlament şi de parlamentari PNL şi USR, fiind ulterior promulgată de Iohannis care nu a atacat-o la CCR.

Vă prezentm mai jos reacţia celor două partide din opoziţie:

Reacţia USR

"USR subliniază că a şi contestat la Curtea Constituţională legea recursului compensatoriu, pe data de 18 mai 2017, după ce PSD-ALDE-UDMR au măcelărit legea şi au oferit beneficii pentru infractori, hoţi, criminali şi corupţi!

USR aminteşte că proiectul în forma iniţială, care a fost votat şi de USR în Senat, pe 13 martie 2017, era total diferit faţă de forma în care a fost votat la Camera Deputaţilor. Deoarece, pe data de 26 aprilie 2017, proiectul a fost măcelărit în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor prin amendamentele depuse de deputaţii PSD, ALDE şi UDMR, USR a votat, în unanimitate, împotrivă!

PSD-ALDE-UDMR a modificat legea la Camera Deputaţilor, după votul de la Senat, prin adăugarea a 43 de amendamente:

1) PSD a propus dublarea numărului de zile acordate pentru detenţie în condiţii improprii de la 3 la 6, fără niciun studiu de impact referitor la numărul de deţinuţi care ar fi urmat să fie eliberaţi în baza acestei legi.

2) La Camera Deputaţilor, pe lângă situaţia cazării într-o celulă care asigură o suprafaţă egală sau mai mică de 4 m.p./deţinut, PSD a introdus 5 situaţii noi pentru recursul compensatoriu, respectiv lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă, precum şi existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

3) Şi, foarte important, în loc să se verifice, de la caz la caz, fiecare celulă în care au stat infractorii, PSD a “extins” verificarea la tot penitenciarul. Practic, dacă într-o singură celulă dintr-un penitenciar există igrasie, toţi deţinuţii vor putea ieşi mai repede pentru condiţii improprii.

4) A fost crescut numărul de zile considerate ca fiind executate pe baza muncii neremunerate prestate în detenţie.

PSD-ALDE-UDMR au măcelărit legea înainte de vot prin amendamente. Asta pentru că strategia şi scopul PSD este guvernarea pentru infractori. USR este singurul partid din România care luptă pentru statul de drept şi atrage atenţia asupra derapajelor PSD-ALDE din justiţie.

Legea este o graţiere mascată formulată şi votată de PSD-ALDE-UDMR!"

Reacţia PNL (via Ionel Dancă)

"Tudorel Toader se spală pe mâini de sângele vărsat de infractorii eliberaţi în baza recursului compensatoriu, minte grosolan şi încearcă să arunce vina pe Opoziţie.

În Camera Deputaţilor, for decizional, PNL a votat împotriva Legii recursului compensatoriu aşa cum a fost adoptată de către majoritatea PSD - ALDE - UDMR, cu modificări radicale faţă de varianta de la Senat, şi a contestat-o la Curtea Constituţională.

Responsabilitatea eliberărilor din închisori a peste 11 mii de infractori periculoşi în baza recursului compensatoriu este a majorităţii PSD - ALDE cu sprijinul UDMR iar Guvernul şi Ministerul Justiţiei sunt singurii responsabili pentru această creştere a infracţionalităţii prin măsurile luate în apărarea infractorilor împotriva cetăţenilor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne