PNL şi PSD şi-au propus acum să "recredibilizeze" Parlamentul

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

De ceva vreme încoace Parlamentul se clasează în mod constant pe ultimele poziţii în sondajele de opinie care măsoară încrederea românilor în instituţiile din ţara noastră.

Numeroasele proiecte de lege controversate, unele cu iz anti-justiţie, şi votul constant împotriva cererilor DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari cercetaţi penal, i-au determinat pe români să îşi piardă din ce în ce mai mult încrederea în instituţia care, teoretic, ar trebui să le reprezinte interesele.

Cele două mari partide - PSD şi PNL - promit că vor face schimbări. Preşedintele social-democaraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat joi că cele două formaţiuni rivale şi-au dat mâna pentru a forma un grup de lucru comun care va avea obiectivul de a stabili un set de măsuri pentru recredibilizarea Parlamentului.

"Vreau să vă spun despre anunţul pe care l-am făcut acum câteva zile - un plan pentru recredibilizarea Parlamentaului. Am fost sunat de către Alina Gorghiu, care a spus că susţine acest demers, mi-a spus că şi PNL are un document aproape finalizat tot în acest sens şi am convenit împreună ca, la fel ca în cazul Codului fiscal, să încheiem un document, un plan de măsuri, de acţiuni prin care Parlamentul României să fie recredibilizat. Cred că în maxim o lună, şi puterea şi opoziţia vom prezenta un plan în care instituţia democraţiei să fie pusă la locul în care trebuie.

Anunţ o discuţie pe care am avut-o cu Alina Gorghiu, este o invitaţie comună în care am convenit ca săptămâna viitoare să stabilim un grup de lucru care să ne prezinte într-un timp rezonabil un set de principii, de măsuri în care parlamentul să funcţioneze mai bine. Este vorba de Regulament, de un cod de conduită al parlamentarului, de circuitul legislativ şi atitudinea parlamentarului. Este un proiect ambiţios", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

Liderul PSD susţine că aceste măsuri vizează functionarea mai eficientă a Parlamentului, analiza regulamentelor de funcţionare, un cod de conduită al parlamentarului, circuitul legislativ sau modul în care comunică instituţia.

La rândul său, şefa PNL Alina Gorghiu s-a plâns că actuala imagine a Parlamentului este "jalnică" astfel că este necesară reformarea acestei instituţii.

"Am discutat cu preşedintele PSD despre nevoia de reformă a instituţiei parlamentare. Este singura instituţie nereformată de douăzeci de ani, imaginea este una jalnică despre Parlament, este supradimensionat. Sunt multe lucruri de reparat. Cea mai mare problemă este ineficienţa, problemă de coerenţă legislativă. PNL a lucrat la acest proiect , este destul de amplu şi o să-l ducem pe masa partidelor politice parlamentare, pentru că aceasta este o temă vitală pentru România", a precizat Alina Gorghiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne