PNL, semnal de alarmă: Guvernul Tudose loveşte în persoanele cu dizabilităţi

Guvernul Tudose vrea să plătească pensiile mărite şi cele speciale cu preţul şomajului persoanelor cu dizabilităţi, a acuzat liberalul Radu Carp.
Radu Carp
Radu Carp (facebook.com)

Ordonanţa de urgenţă nr. 60 care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, apărută în luna august în Monitorul Oficial, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului despre care nu se vorbeşte pe cât ar trebui, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PNL Radu Carp.

"Angajatorii cu peste 50 de salariaţi care nu au 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi vor plăti o taxă dublă la bugetul de stat. Până acum, legea permitea cumpărarea de produse şi servicii de la unităţile protejate autorizate (UPA), operatori economici care au 30% angajaţi cu dizabilităţi. OUG 60/2017 suprataxează angajatorul şi falimentează un sector economic, cel al UPA. OUG 60 a anulat singura facilitate pe care o aveau aceste UPA", a declarat Radu Carp.

Secretarul executiv al PNL a explicat că persoanele cu dizabilităţi nu pot fi angajate pe piaţa liberă a muncii şi trebuie protejate. Prin OUG 60 acestea vor fi excluse practic din societate.

"Motivul invocat de Guvern este cel al eliminării afaceriştilor oneroşi care folosesc UPA drept paravan. Nimic nu împiedică Guvernul să ia măsuri, prin controale ale angajatorilor. Motivul real este nevoia de bani la buget - ca efect al OUG 60/2017 se pot colecta în plus 50 de milioane de euro, potrivit estimărilor UPA. Pensiile mărite şi cele speciale vor fi plătite cu preţul şomajului persoanelor cu dizabilităţi", a precizat Raluca Carp.

Potrivit liberalului, Comitetul Economic şi Social a dat aviz negativ OUG 60, iar Convenţia pentru persoanele cu dizabilităţi, parte a dreptului intern, obligă la consultări dar proiectul de OUG nu a fost publicat pentru a fi consultat.

"Se încalcă Legea transparenţei decizionale, se încalcă drepturile omului, respectiv ale persoanelor cu dizabilităţi. Soluţia este simplă: OUG 60 va trebui dezbătută în Parlament până pe 1 septembrie, iar punctul b) de la alin. 3 al art. 78 al Legii nr. 448/2006 ar trebui reintrodus, la fel ca în formularea iniţială. Am încredere că Ministerul Muncii va găsi o altă soluţie pentru plata pensiilor mărite şi va discuta cu reprezentanţii UPA cele mai bune soluţii ce pot fi avute în vedere pentru persoanele cu dizabilităţi", a conchis Radu Carp.