PNL se opune transformării Loteriei Române într-o "puşculiţă" aflată la dispoziţia lui Ponta şi a sponsorilor săi [video]

Prin transferarea Loteriei Române în subordinea sa, Victor Ponta "încearcă să dea 'marea lovitură' înaintea plecării de la guvernare", acuză liberalii.
Grecea Maria, deputat PNL
Grecea Maria, deputat PNL (Eugen Horoiu)
Se încarcă player-ul...

Este strigător la cer faptul că premierul Victor Ponta şi-a băgat în buzunar Loteria Română printr-o ordonanţă de urgenţă, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PNL Maria Grecea, care a anunţat că liberalii se opun transformării Loteriei "într-o puşculiţă" pentru primul ministru şi "sponsorii săi."

"După începerea anchetei DNA cu privire la aparatele care sunt în spaţiile Loteriei şi după ce şi presa europeană a semnalat faptul că premierul României este implicat în acest caz, actualul prim-ministru a considerat oportun să îşi subordoneze atât Loteria Română, cât şi Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc", a precizat Maria Grecea.

Prin semnătura lui Victor Ponta pe această ordonanţă de urgenţă, OUG nr. 42/2015, dar şi pe alte acte normative dedicate, statul român riscă, potrivit deputatei PNL, să piardă cel puţin 20 de milioane de euro. La această sumă se adaugă bugetul gestionat de Loteria Română.

"Guvernul PSD a reuşit să realizeze această inegalabilă "performanţă", în primul rând prin sfidarea Constituţiei pentru a nu ştiu câta oară, precum şi a recomandărilor făcute de-a lungul timpului de Curtea Constituţională, iar în al doilea rând, prin răstălmăcirea recomandărilor Comisiei Europene, până la stadiul reglementării unor norme chiar contrare acestora", a subliniat Maria Grecea.

Până acum, legislaţia din domeniul jocurilor de noroc a fost instituită, dar şi modificată, doar prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă, deşi nimic nu justifica o urgenţă sau o situaţie în care reglementarea nu poate fi amânată, iar scopul a fost, în opinia liberalei, promovarea în mod netransparent a actului normativ, astfel încât opinia publică să nu-şi dea seama despre ce este vorba, lăsând un domeniu care generează venituri importante pentru bugetul de stat la discreţia şi în grija "băieţilor deştepţi."

"După adoptarea OUG 92/2014, act normativ care a fost emis cu dedicaţie şi prin dictare de către cei care au intermediat contractul dintre Loterie şi Novomatic, Guvernul Ponta a revenit cu o nouă aberaţie legislativă şi anume transferarea Companiei Naţionale Loteria Română în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc. Parlamentarii PNL au reuşit să amendeze ordonanţa iniţială, astfel încât aparatele din spaţiile Loteriei (de tip VLT) nu au fost clasificate ca aparate de tip loto, ci ca aparate de tip slot - machine.

Acest lucru a însemnat că aceste aparate ar fi putut fi taxate similar, generând la bugetul de stat venituri de 30 de milioane de euro. Majoritatea guvernamentală a ignorat, însă, recomandările Consiliului Concurenţei şi a respins în final o taxare similară a acestor aparate. În spatele acestui vot au stat interese economice ghidate de la cel mai înalt nivel", a continuat Maria Grecea.

Deputatul PNL îi cere premierului Ponta să explice public motivul pentru care Guvernul preferă să strângă la bugetul de stat mai puţini bani decât ar trebui din acest domeniu. "Se impune ca premierul să explice care este relaţia lui cu Novomatic şi dacă această societate s-a regăsit între sponsorii campaniei sale prezidenţiale?!", a adăugat deputatul.

Revenind la OUG 42/2015, Maria Grecea susţine că această ordonanţă este una fără precedent în legislaţia românească, în contextul în care Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN - n.r.) ajunge să fie, simultan, operator pe piaţă şi autoritate de reglementare. "Practic, un arbitru va deveni automat şi jucător, iar deciziile pe care le va lua numai imparţiale nu vor putea fi."

"Actul normativ a stârnit nemulţumirea celorlalţi operatori de jocuri de noroc, care se tem de faptul că societatea NOVOMATIC, care operează aparate de tip VLT în spaţiile Loteriei, urmează să fie favorizată. Aceasta deoarece ONJN va deţine în totalitate informaţiile legate de activitatea celorlalţi operatori economici, date ce pot fi oricând folosite în mod fraudulos, pentru a favoriza societatea parteneră", a afirmat Maria Grecea.

În consecinţă, deputatul PNL consideră oportună consultarea privind noul cadru legislativ a tuturor operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul jocurilor de noroc şi care consideră că sunt afectaţi de această ordonanţă. De asemenea, este important ca la această întâlnire să participe şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, care să prezinte clarificări cu privire la punctul de vedere asupra OUG.

Parlamentarii PNL se vor opune transformării Loteriei Române "într-o puşculiţă aflată la dispoziţia lui Victor-Viorel Ponta şi a sponsorilor săi, care încearcă să dea "marea lovitură" înaintea plecării de la guvernare."