PNL, scrisoare pentru Comisia de la Veneţia privind OUG-ul lui Toader: Dezechilibrează sistemul judiciar

Liberalii au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneţia pe tema OUG-ului pe Justiţie, acuzând că Guvernul nu preia decât două dintre recomandările prestigioasei instituţii, nu are aviz CSM şi dezechilibrează sistemul judiciar.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liderul PNL, Ludovic Orban, a transmis joi o scrisoare Comisiei de la Veneţia pe tema OUG-ului pe Justiţie, cu o zi înainte ca instituţia să se reunească pentru a discuta pe marginea modificărilor aduse legilor Justiţiei şi Codurilor penale din România, relatează G4media, care a obţinut documentul.

Potrivit scrisorii, liberalii avertizează Comisia de la Veneţia că ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern nu preia decât două dintre recomandările făcute în iulie de Comisie şi nu are girul Consiliului Superior al Magistraturii.

”Ordonanţa de Urgenţă 92/2018 atinge în mod real doar două dintre recomandările din Raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia, respectiv mecanismul de pensionare anticipată a magistraţilor a cărui aplicare a fost amânată cu 1 an de zile şi acordarea dreptului de vot în plenul CSM a membrilor care nu fac parte din corpul magistraţilor – reprezentanţi ai societăţii civile. În cazul celorlalte recomandări fie nu sunt operate niciun fel de ajustări legislative, fie sunt denaturate recomandările Comisiei de la Veneţia (Ex: mecanismul de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, înfiinţarea secţiei speciale privind anchetarea magistraţilor, revocarea membrilor CSM prin retragerea sprijinului, restricţiile privind libertatea de exprimare a magistraţilor, infirmarea soluţiilor procurorului de caz pe motive de netemeinicie)”, se arată în scrisoarea trimisă de PNL.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne