PNL îi cere public lui Ponta să pună capăt minciunii cu „‪‎USL‬ trăieşte” răspândite în spaţiul public

Cristina Pocora (PDL)
Cristina Pocora (PDL) (Epoch Times România)

Purtătorul de cuvânt al liberalilor Cristina Pocora a anunţat luni că PNL solicită public premierului Victor ‪‎Ponta‬ şi tuturor reprezentanţilor ‪PSD‬ să pună capăt minciunii răspândite în spaţiul public din România prin materialele electorale potrivit cărora „‪‎USL‬ trăieşte”.

„Filialele ‪‎PNL‬ vor depune plângeri la Birourile Electorale Judeţene privind acţiunile Alianţei Electorale PSD–UNPR–PC prin care sunt utilizate semnul electoral şi respectiv denumirea, ambele sub forma acronimului USL, fără acordul PNL, în scopul inducerii în eroare a electoratului şi în afara unor termeni oneşti şi democratici în care ar trebui să se desfăşoare o campanie electorală. PNL nu se ocupă cu înşelatul electoratului din România, nu se ocupă cu o campanie de genul „uitaţi, mortul trăieşte!”, respectiv „USL trăieşte”, motiv pentru care solicităm public PSD şi premierului Ponta să pună punct minciunii folosite şi răspândite pe toate materialele electorale şi în tot spaţiul public că Uniunea Social Liberală ar trăi”, a subliniat Pocora.

În cadrul campaniei „mincinoase” a Alianţei PSD-UNPR-PC, Pocora susţine că se încalcă legea potrivit căreia „Alianţa electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire, o poate păstra numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială sau dacă niciunul dintre partidele politice care au părăsit alianţa nu declară că nu este de acord ca denumirea respectivă să fie păstrată de către alianţa respectivă în noua sa formă. De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă politică sau alianţă electorală.”.

Astfel, liberalii susţin că este interzisă utilizarea oficială a denumirii alianţei electorale, în condiţiile în care aceasta şi-a schimbat componenţa iniţială. În speţă, Alianţa Electorală PSD–UNPR–PC eludează prevederile legii, ocolind procedura în faţa ‪‎BEC‬ în condiţiile în care, în mod evident, NU ar fi putut participa la alegeri sub denumirea USL, prin urmare utilizând-o „în paralel” cu unicul scop de inducere în eroare a electorilor PNL, prin producerea de confuzie. Utilizarea denumirii prescurtate a Uniunii Social Liberale pe materialele de propagandă electorală de către alianţa ‪‎USD‬ încalcă totodată prevederile legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare

„În mod clar vorbim despre încălcarea oricăror principii etice, acela al manipulării prin intermediul inducerii în eroare a electoratului, în detrimentul PNL. Totodată, învederăm faptul că grafismul „USL” reprezintă nu doar acronimul, denumirea prescurtată sub care Alianţa Uniunea Social Liberală a fost cunoscută de publicul larg, respectiv de către votanţi, ci şi parte din semnul electoral al acestei alianţe”, a adăugat Pocora.