PNL: Guvernul Ponta nu respectă Constituţia

Eugen Nicolicea,vicepreşedinte UNPR
Eugen Nicolicea,vicepreşedinte UNPR (Epoch Times România)

Într-un comunicat de presă remis Epoch Times, Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor atrage atenţia asupra altei mişcări a Guvernului Ponta, şi anume după celebra ordonanţă de urgenţă prin care este legalizată migraţia politică pe plan local, Guvernul Ponta recidivează şi are în vedere chiar suspendarea Constituţiei.

Eugen Nicolicea, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, a înaintat un document Camerei Deputaţilor în care este invocată lipsa procedurilor legislative ce urmează a fi aplicate în cazul deciziilor de neconstituţionalitate a hotărârilor Parlamentului, prin care s-au făcut numiri în funcţii la Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Societatea Română de Radio.

"Prin această adresă, Guvernul Ponta încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, intervenind într-o problemă de competenţa Parlamentului, fără să-l întrebe nimeni. Acţiunea, de o gravitate fără precedent, reprezintă un atentat la siguranţa statului de drept, arătând dispreţul Guvernului Ponta faţă de Constituţie şi modul discreţionar în care acest Guvern tratează Parlamentul şi celelalte instituţii publice" se scrie în comunicat.

PNL susţine că scopul ascuns al Guvernului este menţinerea în funcţii a clientelei politice în conducerea acestor instituţii, cu toate că există decizii de neconstituţionalitate pronunţate de Curtea Constituţională în cazul domnului Marian Sârbu de la ASF şi a desfiinţării Consiliului de Administraţie de la Radio.

Guvernul Ponta încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, întrucât deşi CCR a constatat că numirea unor persoane este neconstituţională, respectarea acestor decizii este opţională pentru Guvernul Ponta, şi nu obligatorie, aşa cum prevede Constituţia, subliniază liberalii

"Guvernul Ponta preferă să arunce în haos instituţiile implicate, orice persoană interesată putând invoca nelegalitatea oricărui act adoptat cu participarea acestora, iar prejudiciile fiind substanţiale.", se arată în comunicat.

Grupul PNL din Camera Deputaţilor solicită Guvernului Ponta să respecte principiul separaţiei puterilor în stat, atribuţiile Parlamentului clar stabilite prin legi şi Constituţie şi totodată deciziile Curţii Constituţionale. "Atragem atenţia persoanelor implicate, că decizia Curţii le este opozabilă şi că fiecare zi în care exercită fără drept funcţiile respective îi expune sancţiunilor legii, iar Guvernul Ponta nu face decât să gireze aceste abuzuri săvârşite în funcţionarea acestor instituţii.", concluzionează liberalii