PNL cere reluarea votului în cazul Oprea. "Preşedintele condamnat al PSD să accepte propunerea"

PNL va solicita reluarea votului în urma căruia Parlamentul a blocat ancheta în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în dosarul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Social-democraţii nu vor bloca reluarea votului în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, dacă se ajunge în această situaţie, a precizat şeful PSD Liviu Dragnea.

"PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situaţie. Nu mă puneţi să răspund la ceea ce vrea să facă PNL, care este un partid ipocrit. Majoritatea voturilor din Senat au venit de acolo. Am auzit păreri despre un filmuleţ într-un anumit sens, despre un alt filmuleţ în alt sens. Una peste alta este că de la toate partidele au votat", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că senatorii ALDE nu se vor opune nici ei propunerii PNL de reluare a votului, cu condiţia ca liberalii să identifice un temei regulamentar pentru această solicitare.

"Dacă se găseşte de către PNL un temei regulamentar, noi suntem favorabili", a subliniat liderul ALDE.

* * *

Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea fostului vicepremier Gabriel Oprea, să fie de acord cu propunere PNL de reluarea a votului din Senat, au transmis joi liberali, în cadrul unui comunicat de presă.

În cazul în care şeful PSD nu va accepta propunerea, PNL consideră acest lucru o dovadă a faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista social-democraţilor pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea.

"Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susţinător al egalităţii în faţa legii şi a justiţiei, un promotor al luptei anticorupţie, şi să recunoască ceea ce o ţară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD-ALDE şi acoliţii.

Reiterăm faptul că toţi senatorii PNL prezenţi la vot şi-au exprimat opţiunea deschis şi favorabil continuării anchetei penale, conform angajamentului luat, şi respingem orice alte intoxicări care afirmă contrariul. Acestea sunt fapte probate şi nu încercări precum cele ale PSD de a fugi de responsabilitate", se arată în comunicatul citat.

În situaţia dată, PNL îi propune lui Dragnea să aplice în cazul lui Oprea aceeaşi măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra "Legii defăimării", anume să accepte reluarea votului.

"Astfel, PSD va mai avea o şansă să demonstreze, ca şi în cazul menţionat, că a înţeles mesajul, din frică sau din alte considerente pe care le consideră de cuviinţă", au subliniat liberalii.

Drept suport pentru această acţiune, PNL indică decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016, care în baza articolului 64 din Constituţie permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât "constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului".

"Totodată, considerăm că cel mai sănătos lucru pentru viitor este acela de a accepta propunerea PNL de eliminare a practicii votului secret în Parlament, care "alterează principiul transparenţei şi posibilitatea de control din partea alegătorilor" (1991 - Comisia de redactare a Constituţiei, argumentaţie împotriva includerii în Constituţie a procedurii votului secret)", se mai precizează în comunicatul PNL.