"Ploaie de stele" pe cer, în weekend

Cele sase planete care orbiteaza in jurul stelei lor Kepler-11, aflata la 2,000 de ani lumina de Pamant
Cele sase planete care orbiteaza in jurul stelei lor Kepler-11, aflata la 2,000 de ani lumina de Pamant (Courtesy of NASA)

În weekend-ul care urmează, vom putea admira pe cer o adevărată "ploaie de stele", întrucât curentul de meteoriţi denumit Perseide va ajunge la faza sa maximă între 11 şi 13 august. Astfel, dacă cerul va fi senin, vom putea observa până la 100 de "stele căzătoare" pe oră.

Denumite astfel după constelaţia din care se crede că îşi au originea, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi din an şi sunt cele mai cunoscute, întrucât au loc vara, când oamenii pot sta mai mult timp sub cerul liber.

De fapt, perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie şi 24 august, iar maximumul curentului va avea loc la data de 12 august, în jurul orei 16.00, ora României.

Însă întrucât pe cerul zilei meteorii nu pot fi văzuţi, cei mai mulţi vor putea fi observaţi în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) şi în cea de după maxim (12 spre 13 august).

Observatorul Astronomic din Bucureşti precizează că cel mai bun moment de a vedea Perseidele este după miezul nopţii, până dimineaţa.

Aceste fenomene astronomice se observă cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsite de lumini artificiale, astfel că din oraşe nu se pot vedea prea bine.

Astfel, cei care vor observa fenomenul din zonele extravilane pot vedea până la 100 de meteori pe oră, iar cei aflaţi în oraşe - 10-20 de meteori pe oră, precizează Observatorul Astronomic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură