Ploaie de stele cazatoare din curentul Perseide, vizibila in noaptea de marti spre miercuri

O ploaie de stele căzătoare din curentul Perseide in 12 august 2008 langa Rogers Spring in Zona Nationala de Recreere Lake Mead, Nevada.
O ploaie de stele căzătoare din curentul Perseide in 12 august 2008 langa Rogers Spring in Zona Nationala de Recreere Lake Mead, Nevada. (Ethan Miller / Getty Images)

O ploaie de stele cazatoare din curentul Perseide, care a inceput in 17 iulie si se va termina in 24 august, a putut fi observata cu ochiul liber in noaptea de marti spre miercuri, fenomenul astronomic atingand punctul maxim miercuri dupa-amiaza.

Curentul de meteori Perseide, activ intre 17 iulie si 24 august, va atinge punctul maxim in cursul zilei de miercuri, intre orele 14.00 si 17.00, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Denumite dupa constelatia din vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. In perioada de activitate a Perseidelor se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent, si meteori ce vin din constelatia Perseus.

Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula de praf cosmic sub un milimetru diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda se poate vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Potrivit specialistilor, stelele cazatoare pot fi vazute cel mai bine din locurile cu cer curat, in zonele rurale sau la munte putand fi observate maxim 100 pe ora. Cei care urmaresc fenomenul din orase ar putea vedea 10-20 de meteori pe ora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură