Pleşu: "Zi de zi, inventarul derapajelor creşte! Nu mai există reguli de bună purtare, decenţă a replicii, respect!"

Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

România stă prost nu doar cu spitalele, cu şcolile, cu autostrăzile, cu prestaţia politică a guvernanţilor, cu prestaţia politică a Opoziţiei, cu legile şi cu respectarea lor, cu rigoarea profesională a gazetarilor etc. ci şi cu limba română, arată scriitorul Andrei Pleşu, într-un editorial publicat în Dilema Veche. Iar destructurarea limbii merge mână în mână cu cea a moravurilor.

"Nu mai există reguli de bună purtare, decenţă a replicii, respect pentru un comportament public politicos, preocupare pentru responsabilitatea pedagogică a gesticulaţiei noastre cotidiene, mai ales cînd ea se produce dinaintea unui public numeros. Vedem, mereu, politicieni atacîndu-se unii pe alţii golăneşte, „purtători de cuvînt“ cu maniere de caftangii fuduli, ziarişti simţindu-se, în studiourile de televiziune, ca la un şpriţ cu gaşca de cartier sau ca la un concurs de bancuri interzis minorilor…

Zi de zi, inventarul derapajelor „de scenă“ creşte. Avem de toate: stilul şmecher, stilul bălos, stilul hipercompetent, stilul „Bă boilor!“, stilul cap în gură, stilul băşcălie de gang, stilul ţaţă ofuscată, stilul mătuşică nedreptăţită, stilul băiat fin, stilul plutonier-major, stilul solemn, stilul volubilităţii incontinente, stilul „partidul nu greşeşte“, stilul „ba tu“, stilul vedetei răzgîiate, stilul „prost dispus“, stilul scandalagiu, stilul „dăştept“, stilul şef de sală, stilul prostului iluminat, stilul Coriolan Drăgănescu, stilul ciomag, stilul băţ prin gard, stilul şefă de cadre, stilul „băieţii veseli“, stilul „eu nu v-am întrerupt!“, stilul „altă întrebare“, stilul „hă, hă, hă!“ şi cîte şi mai cîte, material inepuizabil pentru ample studii de socio-psihologie, geopolitică şi melancolie…

Exemple se pot da, din păcate, din toate taberele şi de pe toate canalele de televiziune. E drept, unele sînt mai „convingătoare“. E, de pildă, de negîndit ca într-o emisiune de mare rating dintr-o ţară civilizată, protagonistul ei (notoriu) să facă, pentru noul an, urarea următoare: „Anul următor să fie unul odios pentru foarte multe javre de pe lista mea. Fie ca javrele să se tăvălească în chinuri groaznice, la care să contribui şi eu din gros (…). În 2018 să le ia dracul plus moartea pe javre!“, scrie Pleşu, în articolul ce poate fi citit integral aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Cultură