„Plecaţi imediat sau veţi plăti” – China amplifică avertismentele radio trimise către Filipine

Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

China emite tot mai multe avertismente radio la adresa forţelor armate filipineze care operează în apropiere de insulele puternic contestate şi militarizate din Marea Chinei de Sud, conform unui raport publicat săptămâna aceasta de Associated Press.

Avertismentele sunt mult diferite faţă de cele din perioada precedentă, în condiţiile în care diverşi oficiali consideră că transmisiile radio provin direct de pe insulele artificiale construite de China, unde Beijingul a amplasat recent tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-nave şi chiar bombardiere de capacitate mare, potrivit site-ului Zero Hedge.

Conform AP, un nou raport al guvernului din Filipine a arătat că în cea de-a doua jumătate a anului trecut, avioanele armatei filipineze au primit 46 de avertismente radio din partea chinezilor în timp ce se aflau în patrulare în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly.

Avertismentele radio aveau rolul de a amplifica tacticile regimului comunist chinez împotriva „piloţilor noştri care desfăşurau misiuni de supraveghere aeriană şi maritimă în vestul Mării Filipinelor”, conform raportului, care a folosit numele filipinez al Mării Chinei de Sud.

La începutul acestui an, oficialii filipinezi au discutat la Manila cu omologii lor chinezi despre îngrijorarea lor cu privire la comunicaţiile radio agresive.

AP susţine că mesajele radio chineze ameninţătoare reprezintă un fenomen nou şi au apărut după ce China a transformat şapte recife în insule militarizate, localizate în apropierea Vietnamului, Filipinelor şi Taiwanului (o regiune pe care strategii militari au considerat-o Butoiul cu pulbere al Asiei).

Raportul specifică faptul că transmisiunile radio au fost emise de pe navele pazei de coastă chineze în ultimii câţiva ani, dar acum sunt transmise de pe insulele artificiale construite şi deţinute de Beijing, unde au fost instalate sisteme de comunicaţii şi echipamente de supraveghere de nivel militar, împreună cu sisteme de apărare antirachete.

„Navele şi avioanele noastre au observat o amplificare a apelurilor radio care par să provină de pe noile structuri terestre din Marea Chinei de Sud”, a afirmat comandantul Clay Doss din Flota a 7-a a Marinei SUA, pentru AP.

„Aceste comunicaţii nu ne afectează operaţiunile”, a precizat el, adăugând că atunci când comunicaţiile cu armate străine sunt atât de absurde, „aceste probleme sunt adresate prin canale diplomatice şi militare corespunzătoare”.

Un avion al forţelor aeriene filipineze aflat în patrulă în apropierea insulelor disputate a primit un mesaj de avertizare în luna ianuarie, fiind ameninţat de forţele chineze că „pune în pericol securitatea recifului chinez. Plecaţi imediat şi staţi departe pentru a evita neînţelegerile”, conform raportului guvernamental filipinez.

De asemenea, forţele chineze au precizat: „Către avionul militar filipinez. Va avertizez din nou, plecaţi imediat sau veţi suporta posibile consecinţe”. Pilotul filipinez a observat ulterior „două rachete de semnalizare lansate de pe recif”, potrivit raportului, care a subliniat că a fost vorba de reciful Gaven deţinut de statul comunist chinez.

Într-un alt incident, forţele chineze au declarat piloţilor a două avioane militare filipineze – care transportau comandanţi de rang superior ai apărării şi armatei, oficiali de vârf ai securităţii şi 40 de jurnalişti – să îşi schimbe cursul de zbor pentru a evita orice incidente neplăcute. Piloţii au răspuns că se aflau deasupra teritoriului filipinez, conform raportului.

În ciuda numeroaselor avertismente şi ameninţări chineze la adresa Filipinelor, SUA a declarat că îşi va menţine şi intensifica prezenţa activă în regiune.

„Legea internaţională ne permite să operăm aici, ne permite să zburăm aici, ne permite să ne pregătim aici, ne permite să navigăm aici şi facem exact acest lucru şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat în luna februarie pentru AP locotenent-comandorul Tim Hawkins.

Pentagonul a declarat: „Armata SUA are multă experienţă în Pacificul de Vest în privinţa distrugerii de mici insule”, a afirmat în luna mai generalul-locotenent Kenneth McKenzie, directorul Statului Major Reunit (Joint Staff) al armatei americane, adăugând: „Este doar un fapt”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe