PLDM iniţiază schimbarea în Constituţie a limbii de stat din ”moldovenească” în ”română”

Proiectul de modificare a Constituţiei R. Moldova va fi trimis spre avizare Curţii Constituţionale, acumulând numărul necesar de semnături ale deputaţilor.
Constituţia Republicii Moldova.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova Tudor Deliu a anunţat joi că formaţiunea sa a iniţiat procedura de modificare a articolului 13 alineatul 1 din Constituţia Republicii Moldova, şi anume schimbarea sintagmei de ”limbă moldovenească în grafie latină” în limba română, precizând că se doreşte restabilirea adevărului istoric.

”Am reuşit să strângem numărul de semnături necesare, 34, pentru a expedia la Curtea Constituţională proiectul pentru avizare, şi sperăm că în viitorul apropiat vom purcede la modificarea acestui articol prin votul deputaţilor”, a declarat parlamentarul, în cadrul unui briefing de presă, după care a dat citire listei deputaţilor semnatari. Proiectul a fost semnat de către aleşi din PLDM, PL, PPEM, dar şi 3 foşti liberali democraţi - actuali membri ai PD.

Amintim că pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis ca, în cazul existenţei unor divergenţe între prevederile Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei R. Moldova, textul primar al declaraţiei de independenţă prevalează, respectiv sintagma de „limba română” din Declaraţia de Independenţă prevalează sintagmei de „limba moldovenească” din Constituţie.