Platforma România 100: Ministerul Sănătăţii reintroduce prin Ordin numirile "din pix"

Oamenii sunt cei ce fac întotdeauna diferenţa! Ori, Ministerul Sănătăţii reintroduce vechiul sistem de promovare pe baza unor criterii care nu au de-a face cu cinstea sau performanţa profesională, acuză Platforma lui Dacian Cioloş.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Un ordin propus de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreţionare în constituirea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului, acuză reprezentanţii Platformei România 100, care solicită oficial organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.

Potrivit comunicatului remis de România 100 - platformă fondată de Dacian Cioloş şi de o parte dintre foştii săi miniştri - noua propunere a Ministrului Bodog modifică Ordinul 1355/2016 din 9 Decembrie 2016, semnat de Vlad Voiculescu. Ori, ordinul 1355/2016 este de importanţă crucială pentru sistemul public de sănătate, acesta reglementând, pentru prima dată în istoria post-decembristă, selectarea membrilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii printr-un proces transparent, care ţine cont de criterii de profesionalism şi integritate.

"Mai mult, acelaşi ordin semnat de Vlad Voiculescu a introdus posibilitatea ca medicii cu cetăţenie română care lucrează în afara ţării să poată participa la procesul de selecţie, precum şi posibilitatea ca reprezentanţii pacienţilor să fie invitaţi la şedinţele de lucru ale comisiilor de specialitate.

Conform ordinului semnat în Decembrie 2016, profesionalismul candidaţilor este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ţine cont de criterii precum: activitatea clinică şi didactică, prezenţa atestatelor şi supraspecializărilor, experienţa profesională internaţională, publicarea de articole şi de cărţi medicale, desfăşurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienţilor. Acest punctaj permite realizarea unui clasament al candidaţilor", arată România 100.

În schimb, prin propunerile făcute acum de Ministerul Sănătăţii de modificare a OMS 1355/2016, se elimină reglementări fireşti legate de incompatibilităţi, se anulează posibilitatea ca reprezentanţii pacienţilor să fie invitaţi la şedinţele de lucru şi se abrogă întreaga metodologie de selecţie pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare pe baza unor criterii care nu au de-a face cu cinstea sau performanţa profesională. Selecţia membrilor comisiilor va sta din nou în pixul ministrului.

"Oamenii sunt cei ce fac întotdeauna diferenţa. Comisiile de specialitate au fost de-a lungul timpului populate cu profesionişti adevăraţi, dar şi cu medici fără merite deosebite, fără nicio experienţă sau recunoaştere internă sau internaţională şi cu grave probleme de integritate. Medicii români care profesează în sisteme performante din străinătate nu au fost invitaţi şi acestora nu li s-a permis niciodată să contribuie, deşi atât pacienţii cât şi profesioniştii din România ar fi putut beneficia de cunoştinţele şi experienţa lor!", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii în Guvernul Dacian Cioloş.

Platforma România 100 mai reaminteşte că în anul 2016, în sistemul sanitar românesc lucrau 57,3 mii de medici, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Începând cu anul 2007, şi-au manifestat dorinţa de a lucra în afara ţării peste 43,5 mii de cadre medicale, în a căror pregătire statul român a investit circa 3,5 miliarde de lei. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% dintre absolvenţii de medicină vor să profeseze în străinătate.

Medicii români lucrează şi sunt apreciaţi în majoritatea centrelor medicale mari din Europa şi din lume. În absenţa unor măsuri concrete de a motiva personalul medical să practice în România, numărul acestora va creşte considerabil.

Platforma România 100 solicită Ministrului Sănătăţii aplicarea Ordinului 1355/2016 în forma sa actuală.

Propunerile Platformei România 100, precum şi solicitarea organizării unei dezbateri publice pe marginea proiectului de act normativ, conform legii, au fost înaintate Ministerului Sănătăţii", se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne