Platforma lui Cioloş: Ministrul Mişa a minţit că ne obligă UE să introducem "taxa de solidaritate"

Un stat neperformant taxează antreprenorii autentici prin solidarizare forţată, şi-a exprimat nemulţumirea platforma condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, în contextul ultimei taxe "surpriză" anunţată la Antena 3 de ministrul de Finanţe.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Toţi antreprenorii din România - microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari - vor suferi în 2018 din cauza "solidarizării" forţate propuse de Guvernul Tudose II, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100 a fostului premier Dacian Cioloş.

"Guvernul trebuie să justifice de ce introduce această taxă şi ce destinaţie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minimă cerinţă de transparenţă şi respect din partea Guvernului faţă de contribuabili. De asemenea, menţionăm că nu există o directivă Europeană care să oblige România să introducă o asemenea taxă, aşa cum în mod mincinos a afirmat ministrul Finanţelor. Anunţul guvernanţilor, transmis într-un mod haotic, intempestiv şi lacunar, că angajatorii vor plăti, începând cu 2018, o "taxă de solidaritate", care va fi "de 2%", fără a preciza la ce anume se referă procentul menţionat, reprezintă o greşeală dacă România mai doreşte să atragă investiţii româneşti şi străine cu valoare adăugată", arată România 100.

Potrivit organizaţiei, această taxă descurajează investiţiile realizate de antreprenorii români şi de potenţialii investitori străini care tatonează România ca destinaţie pentru a-şi plasa proiectele greenfield.

"Asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale este un principiu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea Codul Fiscal interzice introducerea unei taxe cu mai puţin de 6 luni înainte de aplicarea efectivă a acesteia", a subliniat platforma lui Cioloş.

Platforma România 100 avertizează că volatilitatea manifestată de Guvern în ceea ce priveşte politicile fiscale şi economice (TVA split, pilonul II de pensii, impozitul pe venitul global, mutarea contribuţiilor la salariat, şi acum, din nou, taxa de solidaritate, trecută anterior la "discutate şi uitate") se opune total principiilor de predictibilitate fiscală dorite de mediul de afaceri românesc.

"Guvernul actual va introduce, din păcate, noi impozite prin care sancţionează, practic, angajatorii şi angajaţii productivi. Taxa de solidaritate va fi o mare lovitură dată firmelor productive mai ales că este anunţată doar cu două luni înainte de introducere, fără nicio dezbatere publică cu actorii economici care vor plăti anul următor lipsa de predictibilitate a Guvernului. Aceste măsuri nu au fost prezentate în campania electorală şi arată o formă de disperare în ceea ce priveşte strategia fiscală. Platforma România 100 consideră că aceasta este o cale greşită dacă vrem să atragem investiţii cu valoare adăugată, unde angajaţii să fie bine plătiţi. Foarte multe firme vor fi puternic afectate şi vor deveni mai puţin competitive", a subliniat organizaţia.

Platforma lui Cioloş consideră că toate aceste taxe reprezintă o parte însemnată din arsenalul de sufocare a pieţei şi a investiţiilor în inovaţie.

"Cea mai puternică formă de solidaritate o reprezintă, de fapt, oprirea robinetelor de scurgere a fondurilor publice în buzunare private şi recuperarea prejudiciilor aduse de cei condamnaţi pentru corupţie lucruri pe care actuala coaliţie de Guvernare nici măcar nu le menţionează", a conchis Platforma România 100.