Platforma DA se angajează să voteze un spicher al Parlamentului propus de PSRM, cu anumite condiţii

Platforma DA, conferinţă de presă
Platforma DA, conferinţă de presă (The Epoch Times România)

Criza politică în care a ajuns Republica Moldova, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, este, în opinia Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), una premeditat şi artificial creată. În acest sens Consiliul Naţional Politic al Platformei DA vine cu soluţii de depăşire a crizei cu care se confruntă în ultimii ani ţara şi cetăţenii săi.

Mai mult decât atât, Platforma DA consideră că lipsa unui Guvern funcţional, cu mandat din partea unui Parlament legitim, sabotarea activităţii legislative a Parlamentului şi iminenţa alegerilor parlamentare anticipate generează o serie de consecinţe periculoase pentru situaţia social-economică, riscând să arunce Moldova într-un haos şi mai mare.

Lipsa unui Guvern funcţional creează riscul iminent al intrării statului în incapacitate de plată, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea în viitorul apropiat a salariilor şi pensiilor, din cauza unor politici iresponsabile ale Guvernului Filip, şi izolarea completă a Republicii Moldova la periferia Europei şi a lumii civilizate.

Totodată, Consiliul Naţional al Partidului Platforma DA a luat act de decizia partenerilor din cadrul Blocului Politic ACUM cu privire la asumarea unui guvern ACUM şi votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituţiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM.

Astfel, în urma unei analize a deciziei votării unui speaker din partea PSRM pentru a oferi, din nou, un context politic favorabil pentru deblocarea situaţiei politice din Moldova, Consiliul Politic Naţional al Platformei DA a decis:

1. Partidul Politic Platforma DA va susţine prin vot adoptarea pachetului antioligarhic elaborat de blocul ACUM şi va insista la votarea acestuia la prima şedinţă a Parlamentului.

2. Partidul Politic Platforma DA cere ca deputaţii din fracţiunea Partidului Socialiştilor să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea şedinţă a Parlamentului a următoarelor acte normative:
- Declaraţia privind caracterul capturat al instituţiilor statului.
- Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale.
- Demiterea Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate.
- Revocarea Directorului Centrului Naţional Anticorupţie.
- Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanţelor legale pentru demiterea Procurorului General şi desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).
- Revenirea la sistemul electoral proporţional şi îmbunătăţirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia.
- Modificarea Codului Electoral în vederea creării circumstanţelor pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale;
- Modificarea Codului Penal (art. 181/1 şi 182 – înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru coruperea alegătorilor şi falsificarea rezultatelor alegerilor).
- Modificarea legii cetăţeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetăţeniei contra investiţiilor.
- Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerţ în baza de patente).
- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar - bancare din Republica Moldova şi investigării acestui proces.
- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării acestui proces.
- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor unor privatizări şi concesionări a bunurilor proprietate publică.
- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor evenimentelor din 7 aprilie şi sancţionarea celor vinovaţi.

3. Partidul Politic Platforma DA cere ca deputaţii din fracţiunea Partidului Socialiştilor să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea şedinţa a Parlamentului a guvernului asumat de ACUM, în frunte cu Maia Sandu.

4. Partidul Politic Platforma DA cere ca Preşedintele Republicii Moldova să semneze public un angajament privind promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic şi trimiterea acestora spre publicare, precum şi desemnarea doamnei Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru.

5. Partidul Politic Platforma DA se angajează în mod condiţionat să voteze în funcţia de Preşedinte al Parlamentului un candidat integru, neimplicat în scheme de corupţie şi acte imorale propus de PSRM, doar după realizarea condiţiilor menţionate în acest document public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe