Planul lui Iordache, în linie dreaptă: Proiectul care "spală" sute de incompatibili, de neoprit

Controversatul proiect de lege promovat de artizanul OUG 13, pesedistul Florin Iordache, care va duce la "graţierea" unui număr impresionat de politicieni cu probleme de integritate, tocmai a trecut de Parlament şi merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Proiectul de lege depus de fostul ministru PSD al Justiţiei Florin Iordache, care vizează anularea interdicţiilor aplicate parlamentarilor ce şi-au angajat rudele, a primit undă verde luni seară de la Senat, în calitate de cameră decizională, cu 77 voturi "pentru" şi 39 "împotrivă".

Artizanul OUG 13 încearcă astfel să rezolve o problemă care a fost pe agenda Parlamentului şi anul trecut, dar s-a finalizat cu un act normativ ce a picat la Curtea Constituţională.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că „PNL va vota împotriva acestei legi care nu face altceva decât să jignească românul simplu”.

La rândul său, senatorul PMP Gabi Ionaşcu a precizat că partidul va vota împotriva acestei legi.

„Cu reflexul criminalului care se grăbeşte să-şi şteargă urmele de la locul cirmei, vă grăbiţi să ştergeţi efectele incompatibilităţilor şi conflictelor de interese pentru sute de parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri locali”, a susţinut senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, luni, raportul de admitere cu amendamente, cu cinci voturi „pentru” şi două împotrivă.

Senatorul PSD Marian Pavel a propus un amendament de clarificare a unui articol adoptat de Camera Deputaţilor, astfel încât să fie clar că se aplică numai parlamentarilor.

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, potrivit amendamentului propus de Marian Pavel.

Textul adoptat de Camera Deputaţilor prevede că „Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naâională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr.219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”.

Totodată, senatorii jurişti au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 în forma adoptată de Camera Deputaţilor, astfel că forma rămâne cea aflată în vigoare.

„Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respective sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respective a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, potrivit textului în vigoare.

Legea care modifică legea ANI, iniţiată de social-democratul Florin Iordache, a fost adoptată, în 11 decembrie, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri. Trebuite precizat că legea nu ar fi trecut fără voturile fără sprijinul UDMR sau al senatorului PMP Gheorghe Baciu căci fiind, lege organică, trebuia să fie votată în plenul Senatului de 69 de parlamentari pentru a fi adoptată iar PSD-ALDE aveau doar 68 de voturi, arată Gândul.

În cazul acestui proiect, Senatul este for decizional.

Proiectul de lege iniţiat de fostul ministru PSD al Justiţiei, Florin Iordache, care vizează Agenţia Naţională de Integritate, va scăpa de probleme sute de aleşi - parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri.

"Noi vom fi în imposibilitatea să mai aplicăm sancţiuni pentru incompatibilităţi şi conflicte de interese. Interdicţia aplicabilă pentru incompatibilităţi şi conflicte, dacă această propunere va trece, va fi o raritate în viitor, iar aceasta este o realitate de care ne vom lovi cu toţii", a declarat şeful ANI Bogdan Stan.

Agenţia Naţională de Integritate a criticat dur proiectul lui Iordache care va duce la diminuarea sau chiar eliminarea sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor şi a atras atenţia că este contrar unor decizii CCR şi recomandărilor din MCV. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne