Plantele sunt capabile să se protejeze de "arsuri solare"

Plantele se protejează de acţiunea nocivă a razelor soarelui, producând propria "cremă": un set de substanţe cu rol protector.
Florile Udumbara pe un ac de pin. Fotografie prin microscop.
Florile Udumbara pe un ac de pin. Fotografie prin microscop. (Mr. Li of Malacca, Malaysia.)

În regnul vegetal, soarele, mai mult decât în altă parte, este viaţă. Este esenţial, atât ca formă de energie, cât şi pentru sincronizarea ciclurilor vitale şi reglarea timpului de înflorire, căderea frunzelor sau germinarea seminţelor. Dar şi plantele, la fel ca oamenii, au nevoie să se protejeze de acţiunea radiaţiilor solare dăunătoare.

Plantele reuşesc să se protejeze datorită unor molecule speciale care, în prezenţa radiaţiei luminoase, funcţionează ca o alarmă, pregătind planta să reziste la efectele dăunătoare ale radiaţiilor. Cum? Producând anumite substanţe chimice care protejează ţesutul plantelor şi permit plantei nu numai să supravieţuiască şi să se dezvolte, dar să se şi adapteze în faţ radiaţiilor periculoase. Mecanismul prin care plantele produc aceste substanţe cu rol de protecţie solară este descris într-un studiu apărut în revista PNAS.

De fapt, cercetătorii cunosc de mult timp ingredientul de bază al acestui mod de protecţie solară. Se numeşte UVR8 (acronim pentru UV Resistance Locus 8) şi este un fotoreceptor, o moleculă sensibilă la lumină. În acest caz, lumina este radiaţia ultravioletă de tip B, foarte dăunătoare pentru plante (dar şi pentru om).

În mod normal UVR8 este prezentă în celulă sub formă de dimeri, adică un compus chimic rezultat din combinarea a două molecule identice, dar prezenţa luminii o transformă în unităţi individuale, monomeri.

Odată activat, UVR8 translocă în nucleul celulei - aceasta în cazul în care orchestrează răspunsul plantelor la razele soarelui -, cauzând schimbări în profilul de expresie al genei care, în cele din urmă, are scopul de a proteja celula. În timpul şi după expunere, planta produce substanţe care absorb radiaţiile UV, enzime care repară ADN-ul (care poate fi afectat de acţiunea radiaţiilor ultraviolete) şi creşte producţia de antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi produşi de razele UV.

Mai multe informaţii: EurekAlert, PNAS

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură