Plantele aromatice care ne fac alimentele mai sănătoase

Ne-am obişnuit să folosim condimentele şi plantele aromatice pentru a adăuga savoare bucatelor de pe masa noastră. Este corect, însă nu trebuie să trecem cu vederea şi proprietăţile terapeutice ale acestora

Putem obţine de la condimente mult mai multe beneficii pentru sănătate, decât credem. De ce aveţi nevoie, în mod special: de antioxidanţi, fier, antibiotice naturale sau altceva? Să nu schimbăm adevăratele comori, provenite din sânul naturii, pe potenţatori de gust sau aditivi sintetici.

Există o varietate de plante aromatice-condimente, ale căror efecte benefice în ceea ce priveşte sănătatea organismului uman au fost demonstrate prin multiple cercetări de către oamenili de ştiinţă. Iată câteva dintre ele

Cimbrul. Este unul dintre cele mai des utilizate remedii medicale. Cimbrul posedă proprietăţi antibacteriene şi poate fi utilizat în tratamentul răcelilor. În plus, două linguriţe de cimbru conţine aproape 20% din necesarul zilnic de fier. Este, de asemenea, o sursă importantă de mangan - un mineral important pentru funcţionarea creierului, oaselor şi pielii.

Busuiocul. Indubitabil, este una dintre cele mai folositoare plante medicinale. De-a lungul mileniilor, busuiocul este considerat plantă sacră în India. Doar mirosul de busuioc ne poate proteja familia de infecţii. Datorită uleiurilor eterice şi fitonutrienţilor, busuiocul posedă puternice proprietăţi antibacteriene, antifungice şi dezinfectante. Vitamina C, camfena, eugenolul şi cineolul conţinute în uleiurile eterice, îi oferă busuiocului capacităţi terapeutice în cazul astmei, datorită reducerii nivelului inflamaţiei şi facilitării respiraţiei.

Pătrunjelul. Două linguri de pătrunjel proaspăt oferă peste 150% din necesarul zilnic de vitamina K, care joaca un rol important în coagularea sângelui, formarea oaselor şi funcţionarea normală a ficatului. Un efect secundar al utilizării pătrunjelului este aroma de prospeţime, datorată descompunerea clorofilinei. Grecii antici foloseau pătrunjelul în calitate de afrodisiac.

Oregano. Conţine de 20 de ori mai mulţi antioxidanţi anti-cancerigeni decât celelalte. O lingură de oregano proaspăt are acelaşi potenţial de antioxidanţi ca un măr întreg. Oregano posedă de două ori mai mulţi antioxidanţi, decât afinele.

Rozmarinul. Dacă preferaţi grătarul sau friptura, trebuie să folosiţi rozmarinul. Prepararea cărnii pe grătar sau la foc determină formarea aminelor heterociclice (HCAs) - compuşi cancerigeni. Potrivit Rodale, rozmarinul poate reduce HCAs de la 60% până la 80%.

Salvia. Cercetările au demonstrat că o cantitate mică de ulei de salvie este suficientă pentru a îmbunătăţi rezultatele testelor cognitive, îndreptate spre evaluarea activităţii mentale.

Coriandrul. Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că coriandrul conţine componenta dodecenal, care posedă puternice proprietăţi antibacteriene. Este aproape de două ori mai eficientă decât antibioticele.

Levănţica. Este o plantă bine cunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene şi în calitate de remediu perfect împotriva anxietăţii. Levănţica poate servi, de asemenea, drept o sursă excelentă de calciu, fier, vitaminele A şi C.

Menta. Menta ocupă locul trei, după salvie si oregano privind conţinutul de antioxidanţi. În plus, aroma mentei, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Virginiei de Vest, poate reduce apetitul excesiv şi consumul până la 2800 de calorii pe săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură