Planete similare cu Pamantul, frecvente in galaxia noastra

Planete de tip terestru, care au conditii potrivite pentru dezvoltarea vietii, sunt mai comune in galaxia noastra decat s-a crezut pana recent, potrivit unui studiu realizat in SUA, prezentat la conferinta anuala a Asociatiei americane pentru promovarea stiintei de la Boston, informeaza AFP.

Astronomul Michael Meyer, de la Universitatea din Arizona (sud-vest), care a colectat date cu ajutorul telescopului spatial Spitzer al NASA, a stabilit ca cel putin 20% si, poate, pana la 60% dintre stelele comparabile cu Soarele nostru permit formarea unor planete de tip terestru, similare Pamantului.

"Am studiat evolutia gazelor si a prafului din jurul unor stele similare cu Soarele nostru, din diferite perioade, si am comparat rezultatele cu ceea ce era similar sistemului nostru solar - care dateaza de aproximativ 4,6 miliarde de ani -, in primele stadii ale evolutiei acestuia", a explicat astronomul.

In timpul cercetarilor, Michael Meyer si echipa sa de cercetatori au studiat sase grupuri de stele cu mase comparabile celei a Soarelui, clasate in functie de varsta, de la trei milioane la trei miliarde de ani.

De altfel, potrivit acestui studiu, planetele similare cu Pamantul ar fi mai numeroase decat cele gazoase in Calea Lactee.

"La prima vedere, frecventa formarii planetelor de tip terestru este mai ridicata decat frecventa estimata a formarii planetelor gazoase, precum Jupiter", a explicat astronomul in timpul unei conferinte de presa, adaugand ca "este un rezultat uimitor".

"Insa rezultatele studiului au nevoie de confirmari suplimentare", a mai spus Meyer, care a adaugat ca exista mai multe moduri de a interpreta aceste date.

Astronomul Debra Fisher, de la Universitatea din San Francisco, California, a amintit ca in ultimii 12 ani au fost descoperite in afara sistemului nostru solar peste 250 de planete "si surprinzator este faptul ca acestea sunt foarte diverse". "Mai stim si ca un element de baza al vietii, cel pe care il cunoastem noi, carbonul, este la fel de comun in univers ca si molecula de apa", a adaugat aceasta.

Alan Stern, specialist in planete din cadrul NASA, a declarat "ca se asteapta" - fara a merge in alt sistem solar - sa fie descoperite planete de tip terestru, poate mai mari, in centura Kuiper".

Centura Kuiper este o "suburbie" a sistemului nostru solar, formata din asteroizi si alte obiecte respinse in momentul farmarii acestuia. Centura Kuiper va fi explorata de sonda New Horizons, lansata spre Pluto in 2006, incepand cu 2015.

In ceea ce priveste frecventa planetelor de tip terestru in galaxia noastra, Michael Meyer a mai subliniat ca "adevaratul test al rezultatului observatiilor sale va veni odata cu lansarea misiunii Kepler a NASA". Sonda va fi lansata in februarie 2009 si va avea ca scop cercetarea planetelor din afara sistemului nostru solar.