Plahotniuc şi Candu vizaţi într-un dosar penal la DIICOT, Bucureşti

Democratul Vlad Plahotniuc a ajuns să fie cercetat penal la Bucureşti pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.
Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat
Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat (today.md)

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în România. La Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti există un dosar penal în care este vizat Vladimir Plahotniuc, „sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani”, după cum se arată în ordonanţa semnată de către procurorul DIICOT, Raluca Negulescu.

Ordonanţa, în posesia căreia a intrat postul de televiziune Jurnal TV, a fost semnată pe 17 aprilie 2017 de către Raluca Negulescu, care a dispus începerea urmăririi penale în urma unei sesizări depuse de controversatul om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon la 3 august 2016. „Nu doar Plahotniuc, sunt vizate tot felul de personaje din anturajul lui Plahotniuc: Candu este primul, Iaralov şi alţii din gaşca lor”, a menţionat, moderatorul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, jurnalistul Val Butnaru.

În opinia jurnalistului Vasile Năstase, chiar şi oameni care au poziţii politice foarte serioase la un moment dat ajung pe mâna justiţiei, acesta fiind doar începutul pentru oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc. „În ceea ce priveşte dosarul de astăzi, este unul distinct de cel al lui Proca, chiar nu are nimic în comun, nici cu asasinarea lui Gorbunţov”, a ţinut să precizeze Vasile Năstase.

În context, jurnalistul a specificat că totul a început în perioada 2010, imediat după ce s-a schimbat puterea comunistă. „Mai mulţi oameni de afaceri au ieşit într-o conferinţă de presă, oameni cărora în perioada comunistă practic li s-au furat afacerile de către numitul Plahotniuc. Nimic nu poate fi ascuns, până la urmă totul apare la suprafaţă.

Dacă luăm acest caz, el are o similitudine şi cu acţiunile care au fost furate de la oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, de la Victoria Bank, Banca de Economii, ASITO, active care au fost furate încă în 2010-2011. Ele au ajuns pe mâna lui Plahotniuc, lucru despre care a vorbit şi Înalta Curte de la Londra care a stabilit că într-adevăr beneficiar final al acelor acţiuni este numiul Plahotniuc. Mai departe nu s-a ştiut ce s-a întâmplat”, a explicat Vasile Năstase.

Amintim că în cadrul şedinţei de judecată din 22 decembrie Veaceslav Platon a declarat că „aceşti bani care au fost luaţi, au ajuns pe contul companiei OTIV PRIME pe care o deţine Plahotniuc cu o cotă de 100 la sută, fapt pe care el nu-l ascunde. Adică el a primit 80 milioane dolari. Prin contul ESCROW el a primit 75 milioane, iar 5 milioane prin plăţi aparte. El este beneficiarul acestor bani”, declaraţii care, potrivit avocatului lui Platon, nu se regăsesc in procesul verbal al şedinţei de judecată. Notabil este faptul că dosarul penal pe numele lui Plahotniuc la Bucureşti a fost pornit în baza declaraţiilor făcute de Platon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe