Plahotniuc propus de PD pentru funcţia de premier. Preşedintele acuză presiuni

Propunerea ca omul de afaceri Vlad Plahotniuc, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova (PD) să devină premier a fost înaintată, luni, preşedintelui Nicolae Timofti în cadrul unei întâlniri a acestuia cu membri ai PD.
Vlad Plahotniuc, candidatura PD la funcţia de premier
Vlad Plahotniuc, candidatura PD la funcţia de premier (plahotniuc.md)

Pe lista democraţilor la funcţia de prim-ministru, Plahotniuc era urmat de preşedintele PD, Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi preşedintele Partidului Popular European din Moldova, fostul prim-ministru Iurie Leancă.

„Noi am spus că PD are dreptul să candideze la acest post. Cu această poziţie sunt de acord şi liderul PL, Mihai Ghimpu, şi Iurie Leancă”, a declarat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, pentru Newsmaker.md, citat de Jurnal.md

Potrivit lui Diacov, anterior, funcţia de prim-ministru revenea mereu Partidului Liberal Democrat întrucât deţineau cele mai multe mandate în Parlament.

„Ei aveau mai multe mandate, însă acum realitatea e alta. Cum am ajuns la ea e altă întrebare. Dar asta e. PLDM are 19 mandate (inclusiv cu Vladimir Filat, care este închis, n.r.), iar noi avem 19 + 2”, a subliniat democratul, mărturisind că cei doi deputaţi în plus ar fi unul de la PSRM şi altul de la PLDM, care au părăsit anterior fracţiunile, fiind de acord să susţină PD.

În opinia deputatului democrat, cei din PLDM ar trebui să renunţe la acest post, cedând această responsabilitate şi altor parteneri de la guvernare.

„Eu i-am spus că, în locul lor, aş ceda postul de premier şi această responsabilitate PD-ului şi mi-aş lua speakerul”, a precizat Dumitru Diacov.

Acesta a refuzat, totuşi, să facă cunoscuţi ceilalţi membri ai formaţiunii care au participat la întrevederea cu şeful statului.

Potrivit sursei citate, Administraţia Preşedinţiei a confirmat că PD a încercat să facă presiuni asupra preşedintelui pentru a accepta candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier. Asta după ce Marian Lupu, liderul PD, nemulţumit de condiţia impusă de PLDM pentru a participa la negocieri, a lansat un mesaj dur la adresa şefului statului, menţionând că dacă se dovedeşte că se află în captivitate ar putea fi demis.

”Nu înţeleg cum poţi să mergi la negocieri şi să începi cu această condiţie, că numai tu (PLDM n.r.) să ai dreptul să numeşti premierul, altfel nu negociezi. Păi ce rost mai au negocierile în cazul ăsta? Iată aici apar indiciile că, de fapt, PLDM pregăteşte ceva extrem de periculos, acea candidatură băgată deja prin presiune asupra preşedintelui Timofti. Urmează să vedem în ce măsură preşedintele Timofti este captiv, cum cei care îl presează au luat în captivitate instituţia prezidenţială, pentru că deja discutăm inclusiv de o problemă de securitate naţională”, a afirmat Lupu într-un interviu pentru Infotag.

„Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, respinge categoric ca fiind nefondate şi fără substanţă acuzaţiile la adresa sa care se conţin în afirmaţiile făcute astăzi, 15 decembrie, de către preşedintele PD, Marian Lupu, şi le califică drept o metodă de presiune asupra şefului statului, în scopul de a-i influenţa decizia de desemnare a unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Preşedintele Timofti a avut ieri o întâlnire cu lideri ai PD care au încercat să-l convingă pe şeful statului să-l desemneze pentru această funcţie pe Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreşedinte al PD”, se arată într-un comunicatul de presă al Preşedinţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe