Plahotniuc: Noi am îndeplinit toate angajamentele pentru asistenţa macrofinanciară. UE nu a respectat înţelegerea

În cadrul şedinţelor de marţi ale PD, nu se discută probleme importante, ci se iau şi decizii politice, a afirmat Plahotniuc, în calitate de lider de partid, specificând că a solicitat colegilor să urgenteze votarea în Parlament a legilor care se află deja acolo în dezbateri.
Vlad Plahotniuc, liderul PD
Vlad Plahotniuc, liderul PD (Captură Foto / privesc.eu)

Chiar şi după sistarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane euro pentru Republica Modlova de către Uniunea Europeană, Partidul Democrat care se află la guvernare şi este considerat a fi responsabil de această sistare, continuă să acuze europenii că nu şi-ar fi respectat partea de înţelegere.

”În relaţia noastră cu Uniunea Europeană noi am îndeplinit toate angajamentele noastre şi chiar dacă Uniunea Europeană încă nu şi-a respectat partea sa de înţelegere, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea ţării.

Noi am îndeplinit toate condiţiile din Acordul de asistenţă macrofinanciară cu UE nu doar pentru prima tranşă, dar au fost realizate deja o parte considerabilă din reformele stabilite pentru tranşa a doua şi a treia. Reformele nu le facem pentru a primi finanţări externe, ci pentru a face oamenilor o viaţă mai bună”, a declarat Plahotniuc în cadrul obişnuitului briefing de presă de marţi organizat la sediul partidului.

Făcând referire la eliberarea celei de-a treia tranşe de 34 milioane dolari de către Fondul Monetar Internaţional, anunţată la sfârşitul lunii trecute, liderul PD a menţionat că, FMI şi-a respectat întru totul partea sa de obligaţii, după ce şi Republica Moldova şi-ar fi îndeplinit complet toate angajamentele făcute faţă de Fondul Monetar.

”Am constatat că în relaţia noastră cu Fondul Monetar Internaţional, angajamentele noastre au fost îndeplinite complet, iar FMI la rândul său şi-a respectat întru totul partea sa de obligaţii”, a adăugat Plahotniuc.

Deşi nu este decât lider de partid, neocupând nicio funcţie publică în stat, liderul PD a menţionat că în cadrul şedinţei de marţi, 17 iulie, s-ar fi discutat mai multe teme importante, luându-se şi unele decizii politice.

”Principala temă abordată în şedinţa noastră de astăzi împreună cu colegii s-a referit la programul nostru de dezvoltare a ţării. Am discutat despre menţinerea angajamentelor noastre cu privire la reformele asumate faţă de partenerii externi. Reiterez că indiferent de anumite reacţii din Parlamentul European noi vom respecta în continuare angajamentele noastre externe”, a afirmat liderul PD.

Făcând referire la importanţa continuării proiectelor care ar urma să ofere beneficii concrete şi imediate pentru cetăţeni, Plahotniuc a specificat că ar fi discutat cu colegii de partid despre posibilitatea urgentării reformelor aflate deja în curs de implementare, precum şi lansării unor noi reforme.

”Am solicitat colegilor astăzi să urgenteze votarea în Parlament a legilor care se află deja acolo în dezbateri”, a declarar preşedintele PD.

Amintim că recent Uniunea Europeană, prin intermediul instituţiilor sale oficiale, a criticat dur invalidarea alegerilor locale de la Chişinău câştigate de preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, mergând chiar până la sistarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane euro pentru Republica Moldova.