Plăcerile şi pericolele băilor fierbinţi


Izvoarele termale din Parcul Naţional Yellowstone,  Statele Unite ale Americii
Izvoarele termale din Parcul Naţional Yellowstone,  Statele Unite ale Americii (Google.com)

V-aţi cazat vreodată la un hotel şi aţi intrat într-un club de sănătate din dorinţa de relaxare? Şi acum vă aflaţi într-o baie fierbinte şi lumea arată mai bine? Din nefericire, ar trebui să ştiţi că există plăceri şi pericole în cazul celor mai multe lucruri în viaţă iar băile fierbinţi nu sunt o excepţie. Unul dintre pericole este infecţia pulmonară dezvoltată în baia fierbinte (IPBF).

Este greu să găseşti un loc mai bun pentru a creşte bacterii decât o regiune cu apă fierbinte iar una dintre bacterii — mycobacterium avium — are o preferinţă specială pentru acest mediu. Acest lucru este adevărat dacă băile nu sunt curăţate aşa cum este recomandat de autorităţile în domeniul sănătăţii. Şi clorul îşi pierde o parte din eficienţa sa la temperaturi ridicate.

Dar cum poate un germen din apă să intre în plămânii voştri? Bulele se formează în apa contaminată datorita forţei jeturilor de apă. Aceste bule se sparg când se ridică la suprafaţă, dispersând bacteria în aer.

Mycobacterium avium este legată de clasa de bacterii care cauzează tuberculoza dar din fericire nu este contagioasă. Poate totuşi să cauzeze febră sau răceli, o tuse puternică, tensiune în piept, oboseală şi respiraţie dificilă.

Diagnosticul pentru IPBF se face prin raze X la piept sau o scanare CT a plămânilor. Testarea băii cu apă va detecta de asemenea această bacterie. Tratamentul obişnuit consistă din corticosteroizi şi antibiotice pentru a combate inflamarea şi infecţia. Din fericire, aceasta nu este o infecţie comună.

Care este riscul pentru infarct în timpul folosirii băii fierbinţi? Unele autorităţi sunt îngrijorate că apa fierbinte poate cauza stres extern asupra inimii prin creştea bătăilor inimii.

Dr. Thomas Allison, un cardiolog la Clinica Mayo, susţine că şansa ca acest lucru să se întâmple este “destul de mică”. Dar el sfătuieşte să se stea în cadă maxim 15 minute. Alţi cardiologi sugerează că pacienţii care folosesc beta-blocanţi şi inhibitori ACE, care reduc presiunea sângelui, ar trebui să folosească băile fierbinţi cu atenţie. Ei ar trebui să ştie despre riscul leşinului după o lungă îmbăiere.

Statul în baia fierbinte poate de asemenea cauza ca vasele de sânge să se dilate deoarece corpul se adaptează la căldura crescută. Acest lucru ar putea cauza în mod normal o scădere a presiunii sângelui întrucât dilatarea vaselor înseamnă că este nevoie de o presiune mai mică pentru a împinge sângele prin corp. Dar forţa apei împotriva corpului previne acest lucru să se întâmple. Când ieşiţi din baie această contraforţă este înlăturată. În plus gravitatea permite sângelui să coboare în jos spre tălpile picioarelor. Astfel creierul pierde sânge şi persoana ar putea leşina.

Au fost raportate decese datorate unor infarcturi cauzate de îmbăieri prelungite. Statul îndelungat sub apă împiedică corpul să transpire pentru a înlătura excesul de căldură. Încă se dezbate dacă băile fierbinţi pot afecta şi dezvoltarea fetuşilor. Dar au fost exprimate destule temeri potrivit cărora femeile însărcinate ar trebui să renunţe la această plăcere.

Pentru majoritatea oamenilor cinci minute în baia fierbinte sunt sigure şi benefice. Şi pentru cei care suferă de artrită ajută la relaxarea încheieturilor rigide şi a muşchilor tensionaţi prin creşterea fluxului de sânge şi relaxarea ţesutului conjunctiv.

Evident, un număr mare de oameni recurg la băile fierbinţi şi nu există o epidemie de IPBF. Aşadar pentru majoritatea oamenilor aceste băi sunt sigure. Dar fiţi atenţi.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical care practică în Toronto.