Pîslaru: În ţara în care toţi ne credem deştepţi, avem nişte probleme pe care le ţinem sub preş de multă vreme

În ţara în care cu toţii ne credem deştepţi şi ştim că de fapt n-are sens să ne implicăm pentru că oricum nu merită şi pe cei care se implică îi arătăm cu degetul, noi avem nişte probleme pe care le ţinem sub preş de foarte multă vreme, a atras atenţia ministrul Dragoş Pîslaru.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru (Facebook.com/Repatriot)

Avem nevoie de a ne activa împreună, la nivel individual şi comunitar, central şi local, în domeniul public şi privat, în ţară şi în diaspora, cei care au posibilităţi şi cei care sunt în nevoie pentru a putea clădi un viitor mai bun, este de părere ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Întărirea naţiunii noastre pleacă, în opinia tehnocratului, de la atitudinea şi faptele fiecăruia dintre noi. Împreună. Iar alegerile nu trebuie să ne dezbine, ci să ne ajute să conştientizam că anumite teme, cum ar fi investiţiile în crearea de locuri de muncă şi servicii sociale, sunt esenţiale pentru noi toţi.

"În ţara în care cu toţii ne credem deştepţi şi ştim că de fapt n-are sens să ne implicăm pentru că oricum nu merită şi pe cei care se implică îi arătăm cu degetul şi zicem "ce fraieri sunt că se implică", în această ţară noi avem nişte probleme pe care le ţinem sub preş de foarte multă vreme şi considerăm că ţara asta eventual este reprezentată de câteva mici comunităţi... Sunt câteva oraşe care au o dinamică care, foarte important, e izvorâtă de jos în sus, nu numai de sus în jos, de undeva de la un stat asistenţial. România niciodată nu va fi un stat asistenţial.

Nu ne permitem să fim un stat asistenţial. Trebuie să avem o plasă de siguranţă, fireşte... Dar ce e mai important ca şi concept de dezvoltare economică, legat de forţa de muncă, de sistemul de pensii, de sistemul de asistenţă socială este să înţelegem că trebuie să prevenim abandonul, vulnerabilizarea categoriilor şi nu să le constatăm şi să reacţionăm la ele. Trebuie să venim cu servicii prin care putem să îi ajutăm şi aceste lucruri schimbă paradigma de la pasiv la activ", a declarat, într-un interviu acordat Digi24, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Potrivit tehnocratului, un lucru critic pentru această societate este crearea de locuri de muncă pentru a susţine inclusiv bugetul asigurărilor sociale, în condiţiile în care o parte a populaţiei este aptă de muncă, dar nu este integrată pe piaţa muncii. Mulţi dintre aceşti oameni "îşi caută de lucru şi nu îşi găsesc pentru că nu au aptitudinile respective şi nu prea îi ajută societatea să şi le găsească, iar alta a renunţat chiar să le mai caute şi sunt în sistemul acesta de semisubzistenţă, subzistenţă în zona rurală şi practic îşi duc viaţa de la o zi la alta combinând nişte ajutoare sociale pe care le primesc cu nişte lucruri pe care le obţin".

"Până acum n-a rentat pentru niciun partid politic să renunţe la o masă socială capturată complet, pentru că pe semnătura primarului se dau acele ajutoare sociale care creează dependenţă. Oamenii aceia nu primesc suficienţi bani ca să iasă din starea lor, primesc suficienţi bani cât eventual să îşi înece amarul cu alcool, să se îmbolnăvească, să vină să greveze sistemul de sănătate, să mă ducă la cazuri de violenţă domestică, să vină să distrugă familii unde copiii ajung în abandon şcolar, perpetuând de fapt starea lor de sărăcie şi de vulnerabilitate, ei fiind o masă de manevră în acest moment care pentru politica tipică de până acum a fost foarte convenabilă. Sunt însă şi cazuri excepţionale în care avem edili la nivel local care au determinat modificări şi schimbări şi au intrat cu politici active", a adăugat Dragoş Pîslaru.

Pentru a citi integral interviul acordat de ministrul Muncii intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne