Pîslaru, despre "taxa de solidaritate": Dezvăluie disperarea Guvernului de a găsi bani din stânga şi din dreapta

Dragoş Pîslaru
Dragoş Pîslaru (Mihuţ Savu)

Europarlamentarul Dragoş Pîslaru a criticat Guvernul Dăncilă, în cadrul unei intervenţii telefonice la Digi24, pentru intenţia de a impozita pensiile mari, argumentând că această măsură nu rezolvă „aproape nimic”, ci dezvăluie disperarea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE „de a găsi bani din stânga şi din dreapta”.

„Practic, Guvernul demonstrează că nu înţelege nimic din ce se întâmplă în societatea românească. O mare parte din populaţie vede această chestiune a pensiilor speciale nu drept o sursă de venituri adiţionale pentru a acoperi alte năzbâtii pe care le-a scos Guvernul în ultima vreme, ci drept o chestiune de echitate. Să nu uităm că pensiile acestea speciale sunt speciale în sensul că ele nu sunt contributive, oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea aceşti bani la sfârşitul carierei lor.

Şi problema cu pensiile speciale nu este numai de nivelul pensiei – evident că acesta este cel mai vizibil – dar e legat de faptul că există o extindere a acestui concept absolut nejustificată.

Există o vârstă de pensionare care variază de la o categorie la alta, dar care nu are nimic de-a face cu vârsta normală de pensionare pe care o avem în România sau în UE. Avem o problemă legată de modul de actualizare – pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc continuu, pentru că se actualizează, în mai multe cazuri, la nivelul ultimului salariu din profesia respectivă”, a declarat Dragoş Pîslaru, potrivit site-ului informativ PLUS.

Întrebat dacă s-ar putea face o listă cu argumente pro şi contra în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor mari, fostul ministru al Muncii a explicat:

„Argumentul pe care eu îl aduc ca alternativă la ceea ce propune Guvernul e că noi ar trebui să eliminăm, în primul rând, toate pensiile speciale nejustificate, toate pensiile care nu se justifică prin privaţiuni sau constrângeri asupra vieţii şi drepturilor civile ale oamenilor respectivi şi atunci acesta ar fi un prim pas. Deci aici nu e vorba de altceva decât de a modifica legislaţia şi a găsi o modalitate prin care să remediem această chestiune de inechitate. Din perspectiva argumentaţiei legate de numire, nu uitaţi că domnul Teodorovici e campion în titulaturi absurde – Ordonanţa lăcomiei, celebra 114, acum «taxa de solidaritate». Solidaritate cu cine? Sunt nişte lucruri care clar nu sunt aliniate deloc în gândirea guvernului actual şi mi se pare o mare greşeală ceea ce propun, în acest moment, ministrul Teodorovici şi Guvernul României”.

Dragoş Pîslaru a mai subliniat faptul că măsura anunţată de Executivul PSD-ALDE nu a fost anticipată de niciun studiu de impact care să o susţină.

„Atât eu, cât şi colegii din alianţă ne-am săturat de aceste rachete pe care le transmite Guvernul fără studii de impact. Înainte de a lansa în spaţiul public orice fel de idee trebuie să faci un studiu de impact. În legislaţie scrie că e obligatoriu lucrul ăsta. Să vehiculezi pragul la 10.000 de lei, să vehiculezi modul în care ar putea să fie un proces sau altul aplicat, fără să ai mai întâi un studiu făcut, denotă lipsa de profesionalism a acestui Guvern”, a mai declarat europarlamentarul.

Politicianul a opinat, totodată, că „sunt mai multe semne” care avertizează că urmează alte taxe şi impozite menite să acopere găurile din buget.

„Practic, acum li s-a căşunat pe mai multe categorii sociale. Studenţii, de exemplu, au fost anunţaţi că s-ar putea să îşi piardă gratuitatea la transport, persoanele cu dizabilităţi au şi ele această problemă, că s-ar putea să îşi piardă din drepturi. Atunci ne uităm, de fapt, la o disperare a Guvernului de a găsi bani din stânga şi din dreapta, care nu are nimic de-a face cu principiile de echitate în societatea românească şi nu ţine deloc cont de ceea ce vor românii. Aceste lucruri sunt evidente”, a punctat Dragoş Pîslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne