Pisica sărbătorită peste tot în lume, de Ziua Mondială a Pisicii

Pui de pisică în copac
Pui de pisică în copac (wisegeek.org)

Astăzi, 8 august este Ziua Mondială a Pisicii, zi proclamată de Fundaţia Internaţională de Bunăstare a Animalelor şi coordonată de către diverse organizaţii care se ocupă de bunăstarea animalelor din întreaga lume.

Pisicile însoţesc oamenii de mii de ani. Potrivit datelor oficiale, pisica este cel mai răspândit animal de companie din lume. Ea nu e folosită la niciun fel de muncă sau din alte motive economice, ceea ce face legătura între oameni şi pisici atât de extraordinară. Caracterul unei pisici este declarat a fi idiosincratic, sălbatic şi independent, ceea ce le face greu de dresat. Cu toate acestea, însă, pisicile se păstrează mereu în contact cu oamenii odată ce au fost îmblânzite; adesea legătura dintre proprietar şi animal fiind foarte emoţională. Dacă aceasta este o iubire uni-direcţională sau nu, provoacă mereu dezbateri între prietenii de animale.

La nivel mondial, există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, rasa europeană cu părul scurt fiind cea mai răspândită. Natura misterioasă a pisicii îi face pe oameni să inventeze multe zicători şi poveşti legate de graţioasele feline. Pisicile sunt considerate ca fiind foarte isteţe, dotate cu răbdarea de a aştepta, bune vânătoare, iar, uneori, chiar şi rele, nemulţumitoare şi egoiste. Pagini întregi de literatură le-au fost dedicate, iar personaje precum "Motanul încălţat" sau "Motanul Cheshire" din Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor, sunt cele mai cunoscute exemple.

Pisicile nu sunt iubite şi apreciate doar de societatea occidentală. În Japonia, în multe gospodării şi intrări, există "Maneki Neko", o pisică artificială albă, cu un guler şi urechile interioare roşii. Ea stă şi face semn cu laba. Fiind considerată zeiţa reîncarnată a milei, ea ar trebui să aducă noroc proprietarilor lor şi să-i ţină departe de rău.

Nu în ultimul rând, a avea o pisică s-a dovedit benefic pentru sănătate. Prezenţa pisicii elimină stresul, anxietatea şi depresia. Fie că pisica e albă, neagră, roşcată, Persană, Birmaneză, Bengaleză, Balineză, RagaMuffin, Munchkin, sau maidaneză, cu părul lung sau scurt, tânără sau bătrână, calităţile sale curative sunt aceleaşi.

Pui de pisică
Pui de pisică (allfreshwallpaper.blogspot.com)

Misterioasa felină a făcut obiectul multor creaţii artistice, poezii, piese muzicale etc.

Iată câteva citate despre pisici

“O pisică are propria ei opinie despre fiinţele umane. Nu spune prea multe, dar îţi poţi da seama şi singur că nu ai vrea să auzi tot adevărul” (Jerome K. Jerome)

“Pisica: un leu pigmeu care iubeşte şoarecii, urăşte câinii şi patronează fiinţele umane.” (Oliver Herford )

“După cum orice deţinător de pisică ştie, nimeni nu poate deţine o pisică.” (Ellen Perry)

“Pentru a face baie unei pisici este nevoie de forţă brută, perseverenţă, putere de convingere… şi o pisică. Ultimul ingredient este, de obicei, cel mai greu de obţinut.” (Stephen Baker)

“Un pisoi este atât de flexibil încât ai impresia că este dublu; partea din spate a corpului este echivalentă cu un alt pisoi, cu care partea din faţă se joacă. Pisica nu descoperă că are o coadă care îi aparţine până când nu calci pe ea.” (Henry David Thoreau)

“Un om trebuie să muncească toată viaţa pentru ca personalitatea sa să rămână în viaţă. Pentru pisici este mult mai uşor, tot ce trebuie să facă este să stropească puţin, iar prezenţa lor va rămâne acolo ani mulţi de zile ploioase.” (Albert Einstein)

“Pisicile sunt mai inteligente decât câinii. Nu poţi să convingi opt pisici să tragă o sanie pe zăpadă.” (Jeff Valdez)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură