Pirelli dă vina pe resturile de pe pistă în exploziile de pneuri din Marele Premiu al Belgiei

(ANTONIO SCORZA / AFP / Getty Images)

Un efect combinat excepţional al resturilor de pe circuit şi uzura prelungită au stat la originea exploziilor pneurilor monoposturilor pilotate de germanii Sebastian Vettel şi Nico Rosberg în Marele Premiu al Belgiei, care a avut loc pe 23 august pe circuitul Spa-Francorchamps, relatează Reuters.

Pirelli a precizat într-un comunicat, că evenimentele de la Spa au fost cauzate de factori externi şi nu de deficienţe ale compoziţiei pneurilor. Compania italiană a cerut Federaţiei internaţionale de automobilism (FIA) un studiu pentru optimizarea modului în care pista circuitelor este curăţată. FIA s-a declarat mulţumită de concluziile anchetei realizate de Pirelli şi este dispusă să ia în considerare viitoare recomandări privind securitatea.

Pirelli a afirmat că în urma analizei microscopice a pneurilor utilizate la Spa nu s-au depistat deficienţe structurale, iar testele ulterioare de laborator au confirmat acest lucru. Compania italiană a adăugat că de la începutul anului 2015 au fost utilizate 13.748 de ''gume'', fără constatarea unor probleme.

Totuşi, analizele de laborator au indicat 63 de tăieturi pe profilul de rulare al pneurilor utilizate la Spa, comparativ cu o medie de 1,2 în fiecare din precedentele 15 curse ale sezonului.

''Toate acestea indică un număr anormal de resturi pe circuitul de la Spa, iar consecinţa a fost un risc crescut de a întâlni un obiect străin'', se arată în comunicatul lui Pirelli.

Pneul drept al lui Vettel a fost afectat de mici resturi care au tăiat părţi structurale din compoziţia cauciucului, dar fără a pătrunde în structura lui, care însă a cedat după o utilizare prelungită. Resturile au cauzat tăieturi şi pe pneurile celorlalţi piloţi, dar nu s-au mai înregistrat şi alte pene de cauciuc.

Vettel a rulat 27 de tururi cu cauciucurile de compoziţie medium, cu o strategie de o singură oprire, dar pneul dreapta spate a cedat în penultimul tur, când germanul ocupa locul 3 şi acest incident l-a retrogradat pe locul 12.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport