Pini "mumificaţi" au fost găsiţi în Norvegia

Cercetatoarea Helene Lovstrand Svarva colecteaza mostre de la copaci in Sogndal, Norvegia, pentru a determina perioada in care au trait si murit.
Cercetatoarea Helene Lovstrand Svarva colecteaza mostre de la copaci in Sogndal, Norvegia, pentru a determina perioada in care au trait si murit. (Terje Thun / NTNU)

Într-o expediţie efectuată cu scopul de a aduna probe de copaci morţi, oamenii de ştiinţă norvegieni au găsit pini "mumificaţi", morţi de aproape 500 de ani, dar care încă nu s-au descompus.

"Am fost uluit să găsim lemn în stare proaspătă în copaci care au început să crească la sfârşitul anilor 1200 şi au murit cu aproape 500 de ani în urmă, ceea este mult mai vechi decât ne-am aşteptat iniţial. Cumva au reuşit să nu se descompună mai multe secole, în acest climat umed", a spus Terje Thun într-un comunicat de presă.

"Acesta este un lucru extraordinar — aş îndrăzni să-l numesc chiar senzaţional."

Thun este profesor asociat la Muzeul de Istorie Naturală şi Arheologie al Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie (NTNU). El a dirijat această cercetare împreună cu colega sa Helene Løvstrand Svarva.

Sogndal, unde s-au găsit copacii, este situat pe coasta de sud-vest a Norvegiei. Cu o medie de 61 inci (1,5 metri) de precipitaţii anual, clima umedă a oraşului ar fi trebuit să încurajeze putrezirea materiilor organice, dar nu a fost aşa pentru aceşti copaci.

Ingredientul secret al mumificării

Thun a spus că atunci când un conifer moare, el produce multă răşină, o secreţie de hidrocarburi care împiedică microorganismele să descompună un copac.

"Cu toate acestea, prevenirea descompunerii naturale a lemnului timp de secole este o realizare importantă", a declarat Thun, unul dintre liderii experţilor în dendrocronologie din Norvegia. Dendrocronologia se ocupă cu determinarea vârstei plantelor lemnoase pe baza studiului inelelor anuale.

În Egiptul antic, răşina a jucat un rol important în mumificarea faraonilor. Capacităţile sale de conservare sunt cunoscute de milenii, dar o auto-mumificare a copacilor, într-un astfel de climat umed timp de secole, este ceva nou pentru oamenii de ştiinţă de la NTNU."

Multe din trunchiurile datate s-au dovedit a fi fost plantate la începutul anilor 1200, şi au trăit pentru mai mult de 100 de ani, până la data Morţii Negre, în jur de 1350", a spus Thun. "Asta înseamnă că lemnul mort a "supravieţuit" în natură pentru mai mult de 800 ani, fără să se descompună."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură