Piloţi bulgari refuză să zboare cu MiG-uri ruseşti, invocând temeri privind siguranţa

Unii piloţi din forţa aeriană a Bulgariei au refuzat să zboare cu avioane de luptă MiG-29, construite de sovietici, în cadrul unui exerciţiu de pregătire, invocând temeri privind siguranţa avioanelor învechite.
Avion de luptă MiG-29
Avion de luptă MiG-29 (Wikipedia.org)

“Unii dintre piloţii de la baza aeriană Graf Ignatievo nu vor efectua zboruri de pregătire din cauza nesiguranţei”, a declarat marţi Atanas Zaprianov, adjunct al ministrului bulgar al Apărării.

Piloţii au invocat de asemenea temeri privind pregătirea deficitară cauzată de lipsa orelor de zbor, a mai precizat Zaprianov, deşi a insistat că avioanele sovietice sunt capabile de zbor.

Bulgaria s-a alăturat NATO în 2004, dar o mare parte din echipamentul său militar este de provenienţă rusă. Dintr-o flotă de 16 avioane, forţa aeriană bulgară dispune de doar şapte avioane de luptă MiG-29 învechite care sunt într-o bună stare de zbor.

Ţara balcanică a lansat o ofertă în valoare de 770 milioane de euro pentru a înlocui acele avioane cu 8 avioane de luptă noi.

Guvernul conservator al premierului Boiko Borisov s-a ciocnit, începând cu luna mai, cu preşedintele Rumen Radev – un fost pilot de avioane de luptă – şi cu socialiştii din opoziţie în ceea ce priveşte achiziţionarea de noi avioane de luptă.

La un moment dat, guvernul intermediar numit de Radev a decis că Bulgaria va cumpăra avioane de luptă Gripen de producţie suedeză. Dar o Comisie parlamentară s-a opus în luna iunie acestei mişcări şi, în schimb, a cerut propuneri pentru a cumpăra din Portugalia avioane americane F-16 second hand şi avioane Eurofighter Typhoon.

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakadzhanow, a acuzat piloţii care refuză să zboare cu MiG-uri de lansarea unei campanii motivate politic. El a insistat că Bulgaria va recondiţiona toate MiG-urile sale şi aproximativ 20 de bombardiere Su-25, tot de producţie rusească.

Ministerul a primit recent din partea Rusiei zece motoare pentru MiG-29, dintre care doar patru sunt noi, însă problemele cu documentaţia au întârziat folosirea lor.

În calitate de membru NATO, Bulgaria are obligaţia de a menţine cel puţin o escadrilă de 12 avioane în stare bună de luptă.

Începând cu februarie 2016, incapacitatea ţării de a respecta această cerinţă a forţat Parlamentul din Sofia să autorizeze NATO să ajute la protejarea spaţiului aerian bulgar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe