Pieţele asiatice înregistrează o scădere continuă a preţurilor la petrol

(photos.com)

Preţurile la petrol de pe pieţele asiatice continuă să scadă în contextul unei cereri reduse şi a faptului că producţia excesivă de petrol pune presiune asupra preţurilor, deja aflate la cel mai mic nivel din ultimii 5 ani şi jumătate.

Luni, indicele american West Texas Intermediate (WTI) pentru luna februarie a scăzut cu 81% la 47,55 dolari pe baril în timp ce ţiţeiul Brent pentru luna februarie a crescut cu 90 de cenţi pentru a ajunge la 49,21 dolari pe baril.

„Factorii fundamentali nu s-au schimbat prea mult. Există o ofertă excesivă iar cererea este slabă”, a declarat Daniel Ang, analist în investiţii la compania Phillip Futures din Singapore.

El a adăugat că preţurile sunt aşteptate să scadă şi mai mult în această săptămână, indicele WTI ajungând la 45 USD iar ţiţeiul Brent la 48 USD pe baril.

Între timp, United Overseas Bank din Singapore a declarat că preţurile la petrol au continuat să scadă pentru cea de-a şaptea săptămână la rând datorită faptului că „producătorii cheie nu au manifestat niciun semn că ar reduce producţia în faţa unei suprasaturări a ofertei”.

Preţurile la ţiţei au fost cu mult peste 100 de dolari pe baril, dar şi-au pierdut peste 50% din valoare începând cu mijlocul anului trecut.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care extrage aproximativ 40% din petrolul lumii, s-a abţinut până acum să reducă nivelul producţiei sale pentru a echilibra piaţa, în principal datorită opoziţiei venite din Arabia Saudită.