Piaţa Roşie: armata rusă poate respinge orice agresiune, spune Vladimir Putin

Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017
Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017 (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)

Vladimir Putin a avertizat că armata rusă poate înlătura orice agresiune potenţială, după ce o paradă de 10 mii de soldaţi a fost desfăşurată în Piaţa Roşie pentru a sărbători ziua de 9 mai 1945.

Parada anuală din Moscova marchează înfrângerea lui Adolf Hitler de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Însă în ultimul timp Vladimir Putin foloseşte evenimentul pentru a ilustra puterea militară a Rusiei.

Rusia lui Stalin, care la începutul celui de-al Doilea Război Mondial a jucat rolul de agresoare, alături de Germania lui Adolf Hitler, ocupând Ţările Baltice, Basarabia şi Polonia, a reuşit performanţa de a sfârşi războiul ca învingătoare, în urma infamului acord de la Yalta dintre Churchill, Stalin şi Roosevelt.

În timpul paradei au putut fi observate public pentru prima oară purtătoarele de rachete sol aer Tor şi Pantsir care au fost adaptate pentru a putea servi în Arctica.

'Forţele armate ale Rusiei sunt capabile să respingă orice potenţială agresiune' a spus Vladimir Putin în faţa miilor de ofiţeri adunaţi la eveniment.

Parada nu a beneficiat de show-ul aviatic, din cauza vremii nefavorabile, în ciuda faptului că autorităţile de la Kremlin au cheltuit 2 milioane USD pentru sparge plafonul de nori cu ajutorul unor substanţe chimice care ar fi trebuit să garanteze o zi senină.