Pianistul Radu Lupu, decorat de regina Marii Britanii

Pianistul Radu Lupu a fost distins de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru servicii aduse muzicii.
Pianistul Radu Lupu
Pianistul Radu Lupu (Facebook)

Titlurile acordate de Regină sunt onorifice, iar alegerea personalităţilor este făcută de comisii formate din funcţionari publici, pe baza nominalizărilor guvernului şi ale publicului. Alături de compatriotul nostru, printre celebrităţile decorate în acest an de Regina Elisabeta se numără actori precum Barbara Windsor, Sian Phillips sau James Nesbitt.

În vârstă de 70 de ani, gălăţeanul Radu Lupu este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional. Critici de specialitate au afirmat că Lupu este pianistul care „a adus cel mai aproape muzica de vorbire”.

Pianistul s-a născut la Galaţi, la 30 noiembrie 1945, în familia avocatului Meyer Lupu şi a profesoarei Ana Gabor. Lupu a debutat la 12 ani la Galaţi, unde a urmat şi liceul, relatează stiridegalati.ro.

După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov şi-a continuat studiile la Bucureşti cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea, iar la 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studii la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus şi, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

În timpul studiilor, Lupu a concertat la Moscova şi Leningrad, iar în 1969 a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea „Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3”, de Ludwig van Beethoven.

Cariera lui Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York). A urmat un turneu de doi ani în SUA, cu Orchestra Filarmonicii din New York. Ulterior, a întreprins cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite şi în Asia (Israel şi China).