Phenianul respinge noile sancţiuni ONU. Programul său de arme nucleare nu va fi suspendat

Coreea de Nord a declarat că respinge în totalitate cele mai noi sancţiuni ONU ca un “act ostil” şi va continua programul de dezvoltare a armelor nucleare.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a făcut aceste comentarii în cadrul unei declaraţii publicate în 4 iunie de agenţia oficială de ştiri KCNA, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care a impus noi sancţiuni împotriva unor cetăţeni şi entităţi din Coreea de Nord.

Textul rezoluţiei prevede interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor în cazul a 14 oficiali nord-coreeni, inclusiv împotriva lui Cho Il-u, care este suspectat că ar conduce operaţiunile de spionaj ale nord-coreenilor în străinătate.

Pentru patru entităţi, inclusiv Banca Naţională Koryo este prevăzută îngheţarea globală a activelor.

Conform unei baze de date a guvernului sud-coreean, Banca Koryo se ocupă de tranzacţiile din străinătate ale unui organism secret care gestionează fondurile secrete ale conducerii nord-coreene.

Coreea de Nord a desfăşurat două teste nucleare şi zeci de teste de rachete balistice în ultimul an şi jumătate, şi în acelaşi timp încearcă să dezvolte o rachetă capabilă să trimită un focos nuclear pe teritoriul american.

Mulţi experţi susţin că Phenianul se află la câţiva ani distanţă de atingerea obiectivului său, deşi declară că fiecare test este un pas în această direcţie.

Programul nuclear şi testele cu rachete balistice ale Coreei de Nord au fost interzise de ONU, dar Phenianul a declarat că acestea sunt necesare pentru a contracara aşa-zisa agresiune americană.

Exerciţiu de evacuare în Japonia

În condiţiile atitudinii tot mai agresive a Coreei de Nord, aproximativ 280 de rezidenţi din orăşelul Abu de pe coasta vestică a Japoniei au participat duminică la un exerciţiu de evacuare, după ce guvernul a cerut localnicilor să se pregătească pentru un posibil atac nord-coreean.

Abu se află la mică distanţă de Peninsula Coreeană şi experţii estimează că ar fi necesare aproximativ 10 minute pentru ca rachetele să ajungă din Coreea de Nord în zona de coastă a Japoniei. În plus, guvernului nipon i-ar trebui, de asemenea, câteva minute pentru a detecta lansarea de rachete şi pentru a alerta publicul.

Oficialii guvernului nipon au cerut autorităţilor locale din diferite părţi ale Japoniei să desfăşoare exerciţii similare celui din Abu. Rezidenţii din localitatea învecinată Fukuoka au desfăşurat deja un astfel de exerciţiu săptămâna trecută, urmând să efectueze altele în lunile următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe