Phenianul reporneşte un reactor pentru producerea de plutoniu

Mai multe imagini din satelit recente indică faptul că Phenianul ar fi repornit reactorul nuclear de 5 megawaţi de la Yongbyon, care a fost folosit în trecut pentru a produce plutoniu necesar realizării de arme nucleare, conform Bloomberg.
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta).
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta). (Captură Foto)

Imaginile din 22 ianuarie arată vapori de apă (cel mai probabil calzi) ce provin de la sistemul de răcire al reactorului de la Yongbyon, o indicaţie că reactorul este foarte probabil în stare de funcţionare, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute website-ul 38 North.

“În prezent, cea mai mare parte a râului este îngheţată, cu excepţia locului unde această apă se amestecă cu apa râului. Curenţii transportă acest amestec în aval. Fără a fi capabili să măsurăm creşterea temperaturii apei sau a fluxului de apă ce iese din reactor, este imposibil să estimăm la ce nivel de energie funcţionează reactorul”, a declarat 38 North.

Imaginile furnizate în luna decembrie a anului trecut au arătat că mai multe bare de combustibil folosit fuseseră descărcate pentru a fi reprocesate în plutoniu suplimentar, indicând că Phenianul se pregăteşte să repornească reactorul.

Reactorul a fost lansat în 1986 pentru a produce, aparent, electricitate, dar produce de asemenea şi plutoniu ce poate fi folosit la arme. Barele de combustibil folosit pot fi reprocesate în cantităţi suficiente de plutoniu pentru a crea o bombă nucleară pe an, a susţinut agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap News.

Coreea de Nord a desfăşurat primul său test nuclear în 2006, iar în 2016 pe al patrulea şi al cincilea.