Phenianul loveşte din greşeală un oraş nord-coreean cu una dintre rachetele sale

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Regimul comunist al lui Kim Jong-un a lovit din greşeală un oraş nord-coreean cu o rachetă devastatoare, arată unele rapoarte.

În 28 aprilie 2017, o rachetă balistică de rază intermediară Hwasong-12, lansată de la baza Pukchang, a eşuat după lansare şi a lovit oraşul Tokchon, unde a şi explodat, au precizat surse guvernamentale americane. Oraşul are o populaţie de 200.000 de locuitori.

Unul dintre motoarele rachetei s-a defectat la un minut după începerea zborului, după ce racheta a călătorit pe o distanţă de aproximativ 40 km. Racheta s-a prăbuşit într-o zonă cu clădiri industriale, provocând pagube enorme.

Există temeri că probabilitatea unei repetări a accidentului este mare, ţinând cont că se utilizează deseori sisteme netestate.

Din cauza naturii paranoice şi ultrasecrete a regimului nord-coreean nu se ştie dacă sau câte victime au fost produse în incident.

De la data incidentului, Phenianul a lansat câteva rachete deasupra Japoniei şi unii observatori se tem că din cauza unui eşec similar, o rachetă nord-coreeană ar putea lovi accidental Tokyo sau Osaka.

În cazul unui incident similar deasupra Japoniei, tensiunile provocate de Phenian, aflate deja la cote ridicate, ar putea declanşa un adevărat război.

În aprilie 2017, regimul nord-coreean a înregistrat trei lansări eşuate cu rachete Hwasong-12, şi ulterior Phenianul a dezvăluit noua sa rachetă balistică intercontinentală Hwasong-14.

Ştirile privind accidentul devastator au apărut în condiţiile în care disputa verbală dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul Kim Jong-un continuă să se amplifice. În cel mai recent schimb de replici, Trump a averizat liderul nord-coreean că are un “buton nuclear mai mare”.

Tweetul lui Trump a fost un răspuns la o serie de afirmaţii recente ale lui Kim, care s-a lăudat că are un “buton nuclear” pe masă şi a încercat să sperie SUA în discursul său anual difuzat din Phenian.

Kim a declarat la sfârşitul anului trecut: “Întregul teritoriu al Statelor Unite se află în raza de acţiune a armelor noastre nucleare şi un buton nuclear se află întotdeauna pe masa mea. Aceasta este realitatea, şi nu o ameninţare”.

De asemenea, Kim a cerut ţării sale să “producă în masă focoase şi rachete balistice”, precizând că aceasta a devenit o forţă nucleară deplină în 2017.

“Ne-am atins obiectivul finalizării forţei noastre nucleare de stat în 2017”, a menţionat Kim. “Trebuie să producem în masă focoase şi rachete balistice şi să accelerăm desfăşurarea lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe