Phenianul lansează două rachete în timp ce un delegat SUA vizitează Seulul

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Coreea de Nord aparent a lansat două rachete cu rază scurtă, a declarat joi armata sud-coreeană, potrivit Deutsche Welle. Este cel de-al doilea test desfăşurat de statul comunist în mai puţin de o săptămână.

Statul Major al armatei Coreei de Sud a precizat într-o declaraţie că cele două rachete au fost lansate din regiunea nord-vestică Kusong, înspre est, înainte să se prăbuşească în largul mării.

Lansările de rachete au avut loc după ce Coreea de Nord a efectuat, în weekendul trecut, un exerciţiu militar şi a lansat o serie de proiectile, printre care şi o rachetă balistică cu rază scurtă. De asemenea, noile lansări au coincis cu sosirea în Seul a lui Stephen Biegun, delegatul special al SUA pentru Coreea de Nord, pentru discuţii cu autorităţile sud-coreene.

Casa Albastră prezidenţială a Coreei de Sud a declarat că lansările de rachete sunt “foarte îngrijorătoare” şi reprezintă un pas înapoi în eforturile de pace din Peninsula Coreeană.

După lansările de joi, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a cerut Coreei de Nord să se abţină de la acţiuni agresive şi să nu repete acţiuni care generează diverse interpretări ale intenţiilor lor, generând temeri şi riscând să submineze atmosfera dialogului şi negocierile privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Moon a sugerat că cele mai recente lansări de rachete nord-coreene ar putea fi rezultatul nemulţumirii Phenianului faţă de discuţiile prelungite.

Discuţiile dintre Washington şi Phenian nu au produs rezultate semnificative, liderul nord-coreean Kim Jong-un învinuind SUA pentru eşecul summitului cu preşedintele americane Donald Trump din Hanoi în luna februarie.

Totuşi, Moon consideră că Nordul doreşte să negocieze, precizând că plănuieşte să promoveze un al patrulea summit inter-coreean cu dictatorul Kim.

Trump a declarat joi că SUA tratează cu mare atenţie noile lansări de rachete nord-coreene.

Trump a precizat că, deşi nord-coreenii susţin că doresc să negocieze, el nu crede că “ei sunt pregătiţi să negocieze”.

De asemenea, SUA a anunţat joi că a capturat nava nord-coreeană M/V Wise Hones, la un an după ce aceasta a fost reţinută în Indonezia. SUA a precizat că nava a fost folosită pentru a transporta în mod ilegal cărbune nord-coreean şi utilaje de capacitate mare din Coreea de Nord.

Armata sud-coreeană a declarat că colaborează cu SUA şi ca şi-a amplificat operaţiunile de monitorizare după lansările de rachete de joi.