Phenianul încă deschis la un dialog cu SUA după ce Trump anulează un summit istoric

Coreea de Nord a declarat că decizia preşedintelui american de a se retrage dintr-un summit cu liderul nord-coreean este “extrem de regretabilă”, adăugând că încă doreşte să discute. Trump a invocat “ostilitatea deschisă” a Nordului ca motiv pentru decizia sa.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Regimul comunist din Phenian a afirmat vineri dimineaţă că regretă decizia preşedintelui american Donald Trump de a anula un summit programat pentru luna iunie în Singapore cu dictatorul Kim Jong-un, însă a precizat că este în continuare deschis la dialog cu Statele Unite.

„Anunţul brusc al anulării întâlnirii a fost neaşteptat pentru noi şi îl considerăm extrem de regretabil”, a afirmat Kim Kye-gwan, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, conform Deutsche Welle.

„Transmitem din nou Statelor Unite disponibilitatea noastră de a discuta faţă în faţă în orice moment şi în orice formă pentru a rezolva problema”, a adăugat oficialul.

Într-o scrisoare publicată joi, Trump a anunţat că nu va participa la summitul planificat în 12 iunie cu omologul său nord-coreean din cauza „furiei şi ostilităţii deschise” manifestate de Phenian într-o declaraţie recentă.

Choe Son-hui, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, l-a criticat pe vicepreşedintele american Mike Pence pentru că ar fi făcut „remarci ignorante şi stupide” anterior în cursul zilei de joi. Într-un interviu acordat luni reţelei de televiziune americane Fox News, Pence a avertizat că Phenianul ar putea ajunge precum Libia dacă Phenianul va refuza să încheie un acord privind denuclearizarea sa.

Summitul a fost descris drept o oportunitate istorică pentru ca SUA să convingă Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear. Joi, jurnalişti străini au fost martori la închiderea de către regimul comunist nord-coreean a principalului său poligon de teste nucleare.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat că este foarte nedumerit de faptul că summitul nu va avea loc şi a cerut ambelor state să încerce să poarte discuţii directe.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat” în privinţa deciziei lui Trump, în timp de Marea Britanie a anunţat că este „dezamăgită” de evoluţia situaţiei.

Totuşi, ministrul nipon de Externe, Taro Kano, şi-a exprimat suportul pentru Trump, afirmând că ar fi fost „inutil” să se meargă mai departe cu summitul în absenţa oricărui progres anterior.

China, un aliat apropiat al Coreei de Nord, a cerut Washingtonului să menţină contactul cu Phenianul. Ziarul chinez de stat China Cotidiană a scris că ambele ţări trebuie „să îşi respecte angajamentul pentru dialog pentru ca relaţiile să meargă mai departe”.

Trump nu a exclus tratativele viitoare cu Nordul atunci când a anunţat anularea summitului din Singapore. În scrisoarea sa, preşedintele american i-a cerut lui Kim să nu „ezite să [îl] sune sau să [îi] scrie” pentru a programa o întâlnire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe