Phenianul încă deschis la un dialog cu SUA după ce Trump anulează un summit istoric

Coreea de Nord a declarat că decizia preşedintelui american de a se retrage dintr-un summit cu liderul nord-coreean este “extrem de regretabilă”, adăugând că încă doreşte să discute. Trump a invocat “ostilitatea deschisă” a Nordului ca motiv pentru decizia sa.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Regimul comunist din Phenian a afirmat vineri dimineaţă că regretă decizia preşedintelui american Donald Trump de a anula un summit programat pentru luna iunie în Singapore cu dictatorul Kim Jong-un, însă a precizat că este în continuare deschis la dialog cu Statele Unite.

„Anunţul brusc al anulării întâlnirii a fost neaşteptat pentru noi şi îl considerăm extrem de regretabil”, a afirmat Kim Kye-gwan, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, conform Deutsche Welle.

„Transmitem din nou Statelor Unite disponibilitatea noastră de a discuta faţă în faţă în orice moment şi în orice formă pentru a rezolva problema”, a adăugat oficialul.

Într-o scrisoare publicată joi, Trump a anunţat că nu va participa la summitul planificat în 12 iunie cu omologul său nord-coreean din cauza „furiei şi ostilităţii deschise” manifestate de Phenian într-o declaraţie recentă.

Choe Son-hui, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, l-a criticat pe vicepreşedintele american Mike Pence pentru că ar fi făcut „remarci ignorante şi stupide” anterior în cursul zilei de joi. Într-un interviu acordat luni reţelei de televiziune americane Fox News, Pence a avertizat că Phenianul ar putea ajunge precum Libia dacă Phenianul va refuza să încheie un acord privind denuclearizarea sa.

Summitul a fost descris drept o oportunitate istorică pentru ca SUA să convingă Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear. Joi, jurnalişti străini au fost martori la închiderea de către regimul comunist nord-coreean a principalului său poligon de teste nucleare.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat că este foarte nedumerit de faptul că summitul nu va avea loc şi a cerut ambelor state să încerce să poarte discuţii directe.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat” în privinţa deciziei lui Trump, în timp de Marea Britanie a anunţat că este „dezamăgită” de evoluţia situaţiei.

Totuşi, ministrul nipon de Externe, Taro Kano, şi-a exprimat suportul pentru Trump, afirmând că ar fi fost „inutil” să se meargă mai departe cu summitul în absenţa oricărui progres anterior.

China, un aliat apropiat al Coreei de Nord, a cerut Washingtonului să menţină contactul cu Phenianul. Ziarul chinez de stat China Cotidiană a scris că ambele ţări trebuie „să îşi respecte angajamentul pentru dialog pentru ca relaţiile să meargă mai departe”.

Trump nu a exclus tratativele viitoare cu Nordul atunci când a anunţat anularea summitului din Singapore. În scrisoarea sa, preşedintele american i-a cerut lui Kim să nu „ezite să [îl] sune sau să [îi] scrie” pentru a programa o întâlnire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe