Phenianul execută un delegat special nuclear după summitul eşuat cu SUA din Hanoi

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un aparent l-a executat pe delegatul său special pentru discuţiile nucleare cu SUA, summitul eşuat ce a avut loc între Kim şi preşedintele american Donald Trump în luna februarie, în Hanoi, potrivit RFE/RL.

Delegatul Kim Hyok-chol şi patru angajaţi neidentificaţi ai Ministerului de Externe nord-coreean au fost executaţi în luna martie pe Aeroportul Mirim din Phenian după ce au fost acuzaţi de spionaj în favoarea Statelor Unite, potrivit publicaţiei sud-coreene Chosun Ilbo. Publicaţia a citat o sursă nord-coreeană anonimă.

În plus, Kim Yong-chol, omologul secretarului de stat american Mike Pompeo în cadrul negocierilor nucleare, a fost trimis într-un lagăr de muncă şi reeducare în nordul ţării, potrivit aceeaşi publicaţii.

Aceste măsuri au făcut aparent parte dintr-o campanie de eliminare a oficialilor implicaţi în negocieri, de câţiva dintre ei nemaiauzindu-se nimic de la summitul din Vietnam.

Trump a transformat negocierile cu regimul comunist nord-coreean într-un element central al politicii sale externe şi a făcut în repetate rânduri declaraţii pozitive la adresa dictatorului Kim Jong-un.

În cadrul unei vizite în Japonia în 26 mai, într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a susţinut că “Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, care i-au tulburat pe unii dintre oamenii mei, dar nu şi pe mine”.

Mesajul a fost postat la scurt timp după ce Departamentul de Stat american a susţinut că testele de rachete nord-coreene cu rază scurtă din 4 şi 9 mai au încălcat rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

În plus, Trump şi-a exprimat disponibilitatea pentru organizarea unui al treilea summit cu omologul său din Phenian, cu scopul de a restricţiona programele nord-coreene de rachete şi arme nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate regimului comunist izolat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe