Phenianul cere unificarea tuturor coreenilor fără ajutor străin

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Coreea de Nord a cerut “tuturor coreenilor de acasă şi din străinătate” să facă un pas înainte spre unificare fără asistenţă străină.

Anunţul neobişnuit, care a fost făcut joi dimineaţă prin intermediul agenţiei nord-coreene de ştiri de stat KCNA, a cerut tuturor coreenilor să “promoveze contactul, călătoriile şi cooperarea dintre Coreea de Nord şi de Sud”.

Anunţul a adăugat că Nordul va “strivi” toate obstacolele în calea reunificării Peninsulei Coreene, subliniind în acelaşi timp că tensiunile militare din peninsulă au fost un “obstacol fundamental” pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Sudul.

Exerciţiile militare comune cu “forţe din afară” subminează de asemenea dezvoltarea legăturilor dintre cele două Corei, se mai menţionează în anunţ.

KCNA a mai declarat că cele două ţări ar trebui să se implice în eforturi energice pentru calmarea tensiunilor militare şi crearea unui climat paşnic în peninsulă.

Anunţul a fost făcut după o întâlnire a guvernului şi partidelor politice din Coreea de Nord.

Relaţiile dintre cei doi vecini sunt de mulţi ani deteriorate. Tensiunile au crescut de curând din cauza testelor nucleare şi de rachete repetate ale Coreei de Nord şi a exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene în regiune. Totuşi, ulterior, tensiunile s-au redus uşor printr-un dialog bilateral.

În baza unui acord aprobat de Comitetul Olimpic Internaţional, cele două Corei vor forma prima echipă olimpică unificată la hochei feminin şi atleţii ambelor state vor mărşălui împreună, sub un singur steag, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Pyeongchang, Coreea de Sud. Ceremonia va avea loc în 9 februarie.

De asemenea, cele două state au convenit să desfăşoare evenimente culturale comune pe muntele Kumgang (“Munţii de Diamant”) din Coreea de Nord, iar schiorii ne-olimpici să se pregătească împreună la o staţiune de schi nord-coreeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe