Phenianul ameninţă SUA cu “lovituri nemiloase” după sosirea unui portavion american în apropierea peninsulei coreene

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi aliatul ei China, pe de o parte, şi SUA şi Coreea de Sud pe de altă parte, se amplifică după instalarea sistemului antirachetă american THAAD pe teritoriul sud-coreean şi exerciţiile militare comune americano-sud-coreene, pe care Nordul le vede ca o ameninţare.
Portavionul american USS Carl Vinson.
Portavionul american USS Carl Vinson. (Captură Foto)

La o zi după ce presa sud-coreeană a anunţat că forţele speciale americane, inclusiv o echipă Delta Force şi renumita SEAL Team 6, vor participa la exerciţii militare locale – în cadrul cărora se va practica înlăturarea de la putere a lui Kim Jong-un, precum şi operaţiuni de infiltrare şi distrugere a armelor nord-coreene de distrugere în masă – Coreea de Nord a ameninţat SUA cu atacuri “nemiloase” dacă grupul de nave de luptă condus de portavionul USS Carl Vinson, care participă în prezent la exerciţiile militare comune americano-sud-coreene, “îi va încălca suveranitatea sau demnitatea”, a susţinut marţi Reuters.

Coreea de Nord (cunoscută şi sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană, sau RPDC) a declarat că sosirea grupului maritim de luptă american face parte dintr-o “schemă necugetată” de a o ataca.

“Dacă ei încalcă chiar şi foarte puţin suveranitatea şi demnitatea RPDC, armata va lansa lovituri nemiloase de mare precizie de la sol, din aer şi de sub apă”, a declarat agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA. Agenţia a adăugat că “doar în 11 martie, mai multe avioane de luptă staţionate pe portavionul inamicului au zburat în apropierea spaţiului aerian şi ale apelor teritoriale nord-coreene pentru a desfăşura exerciţii, inclusiv lansarea de bombe şi atacuri surpriză asupra unor ţinte terestre [ale armatei RPDC]”.

Un purtător de cuvânt al Marinei SUA a declarat pentru Reuters că portavionul USS Carl Vinson se află într-o misiune obişnuită şi programată în regiune, în timpul căreia va participa la exerciţii militare împreună cu forţele aliate sud-coreene. Săptămâna trecută, Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice, trei căzând în mare, în apropierea Japoniei, ca răspuns la exerciţiile militare anuale americano-sud-coreene, pe care Phenianul le vede ca o pregătire pentru război.

Avertismentul nord-coreenilor are loc în condiţiile în care secretarul de stat american Rex Tillerson va efectua vineri prima sa vizită în Coreea de Sud. Săptămâna trecută, ambasadorul SUA la ONU a susţinut că administraţia preşedintelui Donald Trump reevaluează strategia americanilor privind Coreea de Nord şi că analizează "toate opţiunile”.

Având ca efect amplificarea tensiunilor regionale, China a declarat că se opune cu tărie amplasării în Coreea de Sud a unui sistem avansat american de apărare anti-rachetă. Conform South China Morning Post, un general pensionat al Armatei de Eliberare a Poporului, Wang Hongguang, a susţinut că Beijingul este pregătit să implementeze contramăsuri anti-radar care vor neutraliza sistemul american THAAD din Coreea de Sud.

“Vom finaliza implementarea contramăsurilor înainte ca THAAD să devină operaţional. Nu trebuie să aşteptăm două luni [înainte de alegerea următorului preşedinte sud-coreean]”, a declarat generalul în Beijing. “Deja avem un astfel de echipament. Trebuie doar să îl mutăm în locul potrivit”.

SUA şi Coreea de Sud susţin că sistemul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) are rol de apărare împotriva Coreei de Nord, dar China se teme că radarul puternic al sistemului poate spiona pe o zonă mare teritoriul său şi îi poate compromite securitatea. SUA a început să desfăşoare sistemul în urmă cu o săptămână, la o zi după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete în apropierea apelor nipone.

Trupele sud-coreene şi americane au început exerciţiile comune la scară mare la 1 martie, şi cele două ţări au susţinut că acestea au natură defensivă. Anul trecut, exerciţiile au implicat aproximativ 17.000 de soldaţi americani şi peste 300.000 de soldaţi sud-coreeni. Seul a declarat că în acest an exerciţiile vor fi la o scară similară.

În plus, SUA a început să desfăşoare drone de atac Gray Eagle în Coreea de Sud, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei americane. China susţine că exerciţiile nu vor face nimic pentru a uşura tensiunile. Săptămâna trecută, Beijingul a cerut Coreei de Nord să suspende testele de arme, iar SUA şi Coreea de Sud să pună capăt exerciţiilor militare comune.

Un ziar chinez controlat de stat a susţinut că portavionul american USS Carl Vinson participă la simularea unui atac preventiv împotriva unităţilor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord. Exerciţiile au transmis Phenianului “o ameninţare radicală explicită”, la care acesta nu poate să rămână indiferent, a susţinut ziarul Global Times. Coreea de Nord şi Sud sunt la fel de isterice, a adăugat ziarul chinez. “SUA şi Coreea de Sud deseori acuză China că nu este cooperantă, dar realitatea este că ele nu cooperează cu medierea desfăşurată de China”, a mai susţinut ziarul, făcând referire la plângerile că Beijingul nu face suficient de mult pentru a ţine sub control îndelungatul său aliat nord-coreean.