Petre Roman: ”Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncaţi şi obosiţi”

Acuzat de crime contra umanităţii în dosarul Mineriadei, fostul premier al României, liberalul Petre Roman susţine că distribuirea de hrană, haine, încălţăminte, obiecte de igienă din rezerva Armatei către minerii veniţi în Bucureşti să bată populaţia a fost un gest umanitar.
Petre Roman
Petre Roman (Epoch Times România)

Minerii veniţi în iunie 1990 în Capitală erau nemâncaţi şi obosiţi şi era nevoie să fie hrăniţi şi îmbrăcaţi înainte să fie trimişi înapoi în Valea Jiului, a susţinut, la Europa Fm, Petre Roman, premierul României la data respectivă.

”Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncaţi şi obosiţi”, a declarat Roman, la scurt timp după ce un document declasificat de MApN, publicat de PressOne, a scos la iveală faptul că Armata a distribuit o cantitate impresionantă de mâncare şi obiecte de igienă minerilor veniţi în Bucureşti să rupă cu bătaia "elementele huliganice" care-l "tulburau" pe Ion Iliescu.

''Eu când am văzut care este situaţia, erau aici, din păcate au ajuns în Piaţa Universităţii şi nu aveau ce căuta acolo. Înţelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problemă absolut elementară, pur şi simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniţi, pentru că erau veniţi în condiţiile improprii în care au venit, în noapte”.

”… pentru ca să putem să avem o şansă de a-i trimite înapoi, trebuia cât de cât să fie (…) mă rog, ministrul Stănculescu de atunci i-a preluat, au fost duşi, li s-a dat hrană. Iar unii dintre ei care erau cu haine rupte, el a spus: Domule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât în situaţia să îi putem trimite înapoi”, a declarat Roman.

Întrebat de reporterul Europa Fm dacă minerii au fost hrăniţi, încălţaţi, îmbrăcaţi după evenimentele din Piaţa Universităţii sau înainte, Roman a răspuns:

Nu, dragă (ironic). Sigur că după. Cum înainte? După ce Iliescu le-a spus să meargă în Piaţa Universităţii să planteze flori, ceea ce sigur că a fost o exprimare cu totul nefericită. Şi abia după aceea, ce să faci cu vreo 8-9 mii de mineri nemâncaţi, obosiţi? Rămân la părerea că minerii de la sine, cât erau ei de oameni cruzi, nu puteau să săvârşească acele bestialităţi. Au fost instigaţi (...) de fostele cadre ale Securităţii şi din Miliţie. Cine i-a dus pe ei, de exemplu, la sediile partidelor. Cum au ajuns la ziare? E limpede că au fost instigaţi”, a răspuns Petre Roman.

Interviul integral poate fi urmărit aici

Reamintim că la 27 de ani de la Mineriada din vara lui '90, un document declasificat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii veniţi să zdrobească orice fel de împotrivire faţă de hegemonia FSN.

Potrivit documentului desecretizat la cererea Parchetului General şi publicat de PressOne, prin generozitatea MApN, minerii ar fi beneficiat de hrană, apă minerală, ba chiar şi bocanci, şosete, chiloţi şi periuţe de dinţi, în valoarea 860.000 de lei (echivalentul a aproximativ 670.000 de euro în zilele noastre).

''Este vorba despre o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniţă Botoş, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naţionale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantităţi de alimente şi obiecte de igienă oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei şi liniştei în capitala ţării" între 14 şi 17 iunie 1990.

Potrivit adresei, în perioada menţionată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniţi din Valea Jiului să "cureţe" Piaţa Universităţii: aceştia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi şi alte alimente.

În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum şi produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei", arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne