Petiţionarii au inundat Piaţa Tiananmen cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei


 În 1 octombrie, cea de-a 64-a aniversare a înfiinţării Republicii Populare Chineze, petiţionarii au sosit în Piaţa Tiananmen din Beijing pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile. Ei au distribuit aproximativ 3.500 de pliante, în 4 valuri între orele 16 şi 17:30, conform martorilor.
În 1 octombrie, cea de-a 64-a aniversare a înfiinţării Republicii Populare Chineze, petiţionarii au sosit în Piaţa Tiananmen din Beijing pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile. Ei au distribuit aproximativ 3.500 de pliante, în 4 valuri între orele 16 şi 17:30, conform martorilor. (Fotograf independent)

Piaţa Tiananmen a fost în special zgomotoasă în acest 1 octombrie deoarece numeroşi petiţionari din diverse provincii ale Chinei s-au adunat pentru a informa autorităţile cu privire la nemulţumirile şi necazurile lor. Petiţionarii au pornit spre piaţă în mai multe valuri, marcând cea de-a 64-a aniversare a Republicii Populare Chineze cu slogane şi mii de pliante.

Gu Guoping, un activist pentru drepturile omului ce lucrează în Shanghai, a relatat ziarului Epoch Times ce a văzut în piaţă: “În doar o oră şi jumătate, de la 16 la 17:30, în 1 octombrie, am văzut 4 valuri de petiţionari. Oamenii au distribuit pliante şi au strigat slogane în Piaţa Tiananmen. Aproximativ 2.000 până la 3.000 de pliante au fost distribuite.”

Turiştii miraţii l-au întrebat de ce sunt atât de mulţi oameni care distribuie pliante.

“Sunt petiţionari. Din moment ce nu au unde să facă apel ei sunt nevoiţi să protesteze în Beijing”, a spus Gu.

“După ce o femeie în vârstă a aruncat în stânga şi în dreapta cu pliante,” a spus Gu, “mai mulţi poliţişti s-au grăbit să strângă pliantele şi au urcat-o pe femeie într-o maşină de poliţie. Noi ne-am dus în partea estică a Golden Water Bridge şi am văzut mulţi petiţionari distribuind pliante.”

În jurul orei 16:20, Guo Longying, 74 ani, fiul său Hu Jianguo şi alţi 9 petiţionari au distribuit în estul Pieţei aproximativ 2.000 de pliante pe care erau scrise plângerile lor împotriva regimului. Guo Longying a fost prima persoană ce a intrat în staţia de autobuz localizată în partea de est a Pieţei Tiananmen, distribuind 200 de pliante în mijlocul a 8 maşini de poliţie parcate acolo.

Conform lui Gu Guoping, petiţionarii au strigat slogane precum “Jos corupţia”, “Alungaţi oficialii corupţi”, “Corupţia în Sistemul Juridic din Shanghai”, “Daţi-mi înapoi pământul”, “Daţi-mi înapoi proprietatea” sau “”Nevinovat, nevinovat.”

Cam în aceeaşi perioadă de timp, Tan Mingqi, Fan Miaozhen şi alţi petiţionari din Shanghai au fost blocaţi de securitatea publică la un punct de control în partea estică a Pieţei. Într-un caz, peste 10 ofiţeri de poliţie în civil au încercat cu disperare sa îl urce pe Tan Minqi într-o maşină de poliţie în timp ce acesta îşi striga nemulţumirile.

“Noi am aşteptat această zi. Mulţi oameni vin în Piaţa Tiananmen din Shanghai pentru a distribui pliante”, a spus Tan Mingqi. “Când piaţa s-a umplut de oameni ... noi am dorit să spunem publicului general mai multe despre faptul că oamenii noştri trăiesc în condiţii groaznice, spre deosebire de aşa zisa ‘armonie’ fabricată de autorităţi. Eu am strigat, ‘Guvernul ticălos oprimă poporul’. A fost un strigăt din adâncul inimii mele.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe